Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj R Moldova: Subtilitățile pro-rusismului

IMAS MD

Un nou sondaj în Republica Moldova nu aduce mari surprize, dar ne oferă o perspectivă nouă asupra celor ce doresc apropierea de Rusia.

În sondajul IMAS făcut la comanda PDM vedem  o dispoziție destul sumbră a moldovenilor. Doar 15% consideră că trăiesc mai bine decât anul trecut, în timp ce 34 spun că viața este în prezent ceva mai proastă sau mult mai proastă.

content-image

Este adevărat că peste 50% așteaptă să traiască ceva mai bine peste un an, dar acesta apare a fi mai mult un optimism personal, fără legătură cu starea țării (doar 19% din moldoveni cred că țara merge în direcția corectă).

Similar cu alte sondaje, majoritatea moldovenilor par a dori o formă de vot uninominal.

content-image

De asemenea, ei par ostili ideii că Uniunea Europeană ar putea interveni în decizia schimbării sistemului de vot. (Aici, sincer, întrebările mi se par prea... patriotic formulate ca să fim siguri că s-au obținut cele mai sincere răspunsuri.)

content-image

În mod previzibil, PSRM conduce în topul opțiunilor politice, cu 42%. Dacă Moldova menține actualul prag electoral de 6%, doar 5 partide ar intra în Parlament: PSRM, PAS, PDM, PDA, PCRM.

content-image

Dar cel mai interesant grafic mi se pare, de de parte, cel redat mai jos. 42% din moldoveni zic că Republica trebuie să fie și pro-Europa și pro-Rusia. Al doilea bloc de cetățeni ca mărime crede că Republica Moldova trebuie să aibă o orientare pro-europeană dar prietenoasă și cu Rusia "dacă se poate". Per total, 74% din moldoveni cred că Republica trebuie să aibă un fel oarecare de relație pozitivă cu "Europa" fata de 66% care vor sa existe un fel de relație pozitiva cu Rusia.

content-image

Asta nu înseamnă că, în acest sondaj, găsim o altfel de opinie față de prioritățile geopolitice fată de alte sondaje. Și aici, dacă sunt forțați să aleagă, o ușoară majoritate a moldovenilor vor alege Rusia/ Uniunea Vamală. Dar ce observăm din răspunsurile aparent contradictorii, este că pro-rușii sunt mai puțin fermi decât pro-europenii.

Dacă aceste cifre se vor confirma și în alte sondaje, asta deschide o poartă interesantă de comunicare publică pentru UE. Teoretic, Uniunea se poate bucura de simpatia a trei sferturi din populație, atâta vreme cart nu obliga la o alegere ferma. Și, sa fim serioși, nu este ca și cum Republica Moldova ar putea adera la UE de pe o zi pe alta. Rusia, în schimb, paranoică în urma extinderii NATO și a evenimentelor din Ucraina, ar putea forța simpatizanții să facă o alegere prea devreme.

Eu văd aici și o oportunitate pentru opoziția extraparlamentara. Când 42% din cetățeni nu au nici o dorință de a se plasa pe axa geopolitică, există șanse bune pentru cei care pot convinge că anticorupția lor este mai autentică decât a PSRM. Partidele cel mai bine poziționate în acest sens sunt PAS, PDA, dar și Partidul Nostru.

 

Studiul integral poate fi citit aici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.