Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ: Avertisment al românilor în privinţa unui obiectiv major al lui Iohannis

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat că unul dintre obiectivele sale prioritare va fi pachetul de legi pe securitatea cibernetică, așa numitele Legi Big Brother. ”Sunt convins că putem găsi o soluție să elaborăm un pachet de legi bune”, spunea acesta.

În acest context, un sondaj INSCOP arată că românii nu privesc cu prea mare simpatie un astfel de proiect care le-ar putea îngrădi o parte din libertăţile şi drepturile lor.

Astfel, 54,7% dintre români declară că nu ar renunţa la o parte din libertăţile şi drepturile lor pentru a avea mai multă siguranţă personală, în timp ce 31,7% ar face-o. Aceeaşi sursă arată că 13,6% din totalul populaţiei nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

content-image

Pe de alta parte, 53,7% dintre români declara ca le este mai teama de infractori, decât de institutiile statului, ca acestea ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email), în timp ce 27% declara ca le este mai teama de institutiile statului, decât de infractori, ca ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email). 19,3% nu stiu sau nu raspund la aceasta întrebare.

Legat de subiectul legilor privind retentia datelor, cartelele pre-pay si securitatea cibernetica adoptate de Parlament si respinse de Curtea Constitutionala, 53,4% spun ca au auzit de disputa pe aceasta tema, 39,3% spun ca nu au auzit de subiect, iar 7,3% nu raspund.

Dintre cei care au auzit de subiect, 53,9% spun ca nu au cunostinta despre prevederile celor 3 legi si motivele pentru care au fost respinse de Curtea Constitutionala, 43,2% raspund afirmativ, iar 2,9% nu raspund.

Sondajul mai releva ca 70% dintre români au auzit de demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Român de Informatii (SRI), 22,2% nu au auzit , în timp ce 7,8% nu stiu sau nu raspund.

În ceea ce priveste motivele demisiei, 35,8% dintre cei 70% de respondenti care au auzit despre demisia fostului director SRI cred ca el a demisionat din cauza presiunilor celor nemultumiti de implicarea SRI în lupta împotriva coruptiei. 15,6% cred ca motivele demisie sunt legate de nemultumirea fata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a legilor privind retentia datelor, cartelele pre-pay si securitatea cibernetica. 11,7% cred ca George Maior a demisionat din cauza unor neîntelegeri cu presedintele Klaus Iohannis, în timp ce 11,6% pun demisia pe seama dorintei personale de a pleca dintr-o functie pe care a ocupat-o timp de opt ani. 10,2% spun ca este vorba de un alt motiv decât cele enumerate, în timp ce 15,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta întrebare.

Întrebati ce parere au despre activitatea lui Maior în fruntea SRI în ce opt ani de mandat, 37,2% dintre respondenti au exprimat o parere buna si foarte buna, 30,8% au ales optiunea nici buna/nici proasta, în timp ce 6,9% declara o parere proasta si foarte proasta. 25,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta întrebare.

Sondajul, realizat la comanda ziarului Adevărul, a avut un esantion de 1.065 persoane, fiind reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Esantionul este de tip multi-stratificat, probabilistic, iar metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judete si municipiul Bucuresti, într-un total de 79 de localitati - orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.