Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ: Românii sunt de acord ca fumatul să fie interzis în spațiile publice

chic-elite.ro
fumat

Peste 70% dintre români sunt de acord ca fumatul sa fie interzis în toate spatiile publice, inclusiv în baruri si cafenele, potrivit sondajului 'Inscop-Adevarul: Fumatul si Legea antifumat'.

Conform aceluiasi sondaj, 29,5% dintre români se declara fumatori, în timp ce procentul nefumatorilor este de 69,5%, iar 1% dintre respondenti au declarat ca nu stiu sau nu raspund.

Legea împotriva fumatului în spatii publice se bucura de aprobarea a peste doua treimi din populatie. Astfel, 70,3% dintre români sunt de acord ca fumatul sa fie interzis în toate spatiile publice, inclusiv în baruri si cafenele, în timp ce 28,7% nu sunt de acord cu aceasta masura. Totodata, procentul nonraspunsurilor (1%) este si în cazul acestei întrebari foarte scazut, semn ca dezbaterile intense generate de legea împotriva fumatului au condus la o cristalizare puternica a opiniilor populatiei, potrivit sursei citate.

Faptul ca procentul românilor care se declara nefumatori este practic egal cu acela al respondentilor care sustin interzicerea fumatului în spatiile publice nu trebuie interpretat însa în sensul unei suprapuneri perfecte între cele doua segmente. Majoritatea nefumatorilor este de acord cu aceasta lege, dar acest fapt nu înseamna ca în rândul celor care nu fumeaza nu exista si un procent important care considera neavenita interzicerea fumatului în toate spatiile publice, se arata în comunicatul citat.

De asemenea, adauga sursa citata, în analiza acestor date trebuie tinut cont si de faptul ca sondajul a fost realizat imediat dupa intrarea în vigoare a legii împotriva fumatului. Acest fapt înseamna ca exista un nivel ridicat al asteptarilor si ramâne de vazut în ce masura aplicarea efectiva a legii va reusi sa raspunda acestora sau daca efectele ei negative vor începe sa erodeze sprijinul de care se bucura la ora actuala în rândul românilor, se afirma în comunicat.

'Barometrul INSCOP - Adevarul despre România' a fost realizat de Inscop Research la comanda 'Adevarul', în perioada 21-28 martie 2016. Volumul esantionului a fost de 1.063 de persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul esantionului este multi-stratificat, probabilistic, iar metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Chestionarele au fost aplicate în 39 de judete si municipiul Bucuresti, într-un total de 92 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate). Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensamântului populatiei din 2011.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.