Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ: Surpriză în privința referendumului din Grecia

referendum Grecia

Adepții unui vot pozitiv la referendumul de duminică din Grecia îi devansează ușor ca procent pe cei care intenționează să voteze varianta 'nu', recomandată de guvern, conform unui sondaj de opinie publicat vineri de ziarul Ethnos, relatează AFP și Reuters.

Potrivit sursei citate, procentul celor care vor să voteze 'da' este acum de 44,8%, în timp ce acela al adepților unui răspuns negativ la propunerea creditorilor ar fi scăzut până la 43,4%.

Este pentru prima dată când susținerea răspunsului afirmativ la referendum este mai mare decât cea a unuia negativ într-un sondaj publicat în Grecia. Potrivit sondajului realizat de institutul Alco în zilele de 30 iunie și 1 iulie, chiar și după instituirea unui control strict al capitalurilor în Grecia, 11,8% dintre cei chestionați sunt încă indeciși cu două zile înainte de referendumul de duminică.

Anterior, în cele patru sondaje realizate de la anunțarea referendumului, adepții unui răspuns negativ erau mai mulți, dar proporția acestora a scăzut drastic de la anunțul închiderii băncilor și a plafonării retragerilor din bancomate.

Grecii văd în proporție de 61% în actuala situația un pericol de ieșire din zona euro, față de 30% care nu percep un astfel de risc și 9% indeciși.

Întrebați dacă un vot pentru 'nu' ar schimba poziția creditorilor și s-ar ajunge la acordul dorit de țară, 51% dintre cei chestionați cred că nu, în timp ce 30% au o părere contrară.

Grecii sunt încă în mare majoritate dornici să rămână în euro (74%), în timp ce 15% vor să se revină la moneda națională, drahma, iar 11% sunt indeciși.

Echivalează referendumul cu un 'da' sau 'nu' spus creditorilor, așa cum pretinde guvernul, sau cu un 'da' sau 'nu' pentru zona euro, așa cum susțin creditorii pentru dramatizarea dezbaterii? La această întrebare grecii au ales în proporție de 43% fiecare variantă, în timp ce 14% sunt indeciși.

Ei sunt foarte împărțiți și în privința întrebării dacă decizia de a convoca un referendum este bună sau nu: 44% cred că este o decizie bună, 46% cred că este una proastă, în timp ce 10% au ales varianta 'nu știu'.

Sondajul institutului Alco a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane reprezentativ pentru populația greacă în vârstă de peste 18 ani.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.