Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ - Topul preşedinţilor -escu. Surpriza de pe primul loc

sondaj

La 25 de ani de la Revoluţie, un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul” prezintă percepţia românilor asupra prestaţiei celor trei preşedinţi post-revoluţionari, dar şi gradul de nostalgie după regimul comunist şi conducătorul său, Nicolae Ceauşescu.

Testarea opiniei s-a făcut pe 3 categorii de vârstă: 18-30, 31-50 şi peste 50 de ani.

La întrebarea privitoare la preşedintele post-decembrist care a facut cele mai bune lucruri pentru ţară, Traian Băsescu se clasează pe primul loc cu 30,3% dintre opţiuni. El este urmat de Ion Iliescu cu 23,8% şi Emil Constantinescu (19,6%). Un procent important de 26,3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În comparaţie cu Nicolae Ceauşescu, opiniile românilor cu privire la cei trei sunt mai nuanţate. Emil Constantinescu şi Traian Băsescu îşi dispută primul loc cu 49,9%, respectiv 49,3% dintre români care cred că cei doi au fost mai buni decât Nicolae Ceauşescu. Despre Ion Iliescu, 39,1% cred că a fost mai bun decât Nicolae Ceauşescu.

content-image

Las întrebarea privind opţiunile alternative ale românilor între comunism şi democraţie, marea majoritate a populaţiei (80,9%) preferă democraţia, în timp ce 14,3% ar alege comunismul. 4,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

content-image

INSCOP Research a oferit participanţilor la sondaj ocazia unui exerciţiu de imaginaţie, adresând două întrebări cu privire la opinia faţă de ipoteza unei candidaturi Partidului Comunist Român şi a lui Nicolae Ceauşescu la alegerile parlamentare, respectiv prezidenţiale din zilele noastre. 14,2% dintre români ar pune ştampila pe PCR, în timp ce 8,1% nu sunt hotărâţi. 72,9% nu ar vota PCR în timp ce 4,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

content-image

"Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 27 noiembrie-2 decembrie. Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 39 de județe și municipiul București, într-un total de 73 de localități (orașe mari, medii, mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populației din 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.