Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ: Românii debordează de optimism după victoria lui Iohannis

sondaj

Problemele aparute la votul din diaspora au influentat atât prezenta, cât si optiunea de vot în turul al II-lea al alegerilor prezidentiale. Totodată, românii au devenit mult mai optimişti după alegerile prezidenţiale arata un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului 'Adevarul'.

Din totalul populatiei care declara ca s-a prezentat la vot, 26,8% sustin ca problemele aparute la sectiile de votare din strainatate i-au determinat în mare masura sa mearga la urne, 9,8% spun ca au fost determinati sa se prezinte la vot doar în mica masura de aceste evenimente, în timp ce 52,3% spun ca problemele de la sectiile de vot din strainatate nu au contribuit deloc la decizia lor de a veni la vot.

content-image

În ceea ce priveste optiunea de vot, din totalul populatiei care declara ca s-a prezentat la vot, 22,5% spun ca optiunea lor politica a fost determinata în mare masura de votul din strainatate, 20,1% arata ca optiunea lor a fost determinata în mica masura de aceste probleme, în timp ce 55,9% spun ca aceste situatii nu au contribuit deloc la optiunea lor de vot.

'Rezultatele cercetarii sunt clare si confirma prin date sociologice explicatiile intuitive curente ale votului din 16 noiembrie. Problemele aparute la sectiile de vot din strainatate au influentat decisiv atât prezenta mult mai mare - care a fost factorul principal al rezultatului spectaculos - cât si optiunile de vot. Practic, comportamentul unui sfert din masa electorala din tara a fost schimbat de disfunctionalitatile organizatorice ale votului din diaspora', precizeaza Remus Stefureac, director Inscop.

Acelasi sondaj arata o crestere spectaculoasa a optimismului românilor vizavi de directia în care se îndreapta tara.

56,3% dintre respondenti declara ca România se îndreapta într-o directie buna, fata de 24,3% care împartaseau aceasta opinie în sondajul din luna octombrie. 31,5% sustin ca lucrurile în România merg într-o directie gresita (comparativ cu 68,2% care sustineau acest lucru în sondajul din luna octombrie). 12,2% nu stiu sau nu raspund la aceasta întrebare (comparativ cu 7,5% în octombrie).
content-image
'Practic, simpatizantii ambelor tabere politice contribuie la nivelul ridicat al indicatorului 'directie buna' în conditiile în care Klaus Iohannis a câstigat alegerile prezidentiale, iar Guvernul Ponta a ramas în functie. Plusul fata de octombrie este asigurat însa evident de simpatizantii presedintelui ales, Klaus Iohannis, care vad în alegerea sa garantia unor schimbari în bine pentru România', explica directorul Inscop.

Totodata, conform aceluiasi sondaj, 85,2% dintre români declara ca au votat pe 16 noiembrie, 13,5% nu s-au prezentat la vot, iar 1,3% nu raspund la aceasta întrebare.

'Biroul Electoral Central a anuntat o rata de prezenta la vot de 64,1%, dar ea se raporteaza la cei 18,2 milioane votanti declarati oficial de de Autoritatea Electorala Permanenta. În conditiile în care între 3 si 3,5 milioane de cetateni români sunt plecati peste granite, iar marea lor majoritate sunt adulti, rezulta ca populatia cu drept de vot rezidenta pe teritoriul României pe data de 16 decembrie era cu cel putin 3-3,5 milioane ce cetateni mai mica decât numarul total al alegatorilor comunicat de AEP', apreciaza reprezentantul Inscop.

În continuare el arata ca, raportat la populatia cu drept de vot aflata pe teritoriul României în turul al doilea al alegerilor, prezenta la urne pe data de 16 decembrie pe teritoriul României a atins în realitate un nivel record de 75% - 80%.

'Diferenta pâna la cele 85 de procente care declara operatorilor de sondaj ca s-au prezentat la vot poate fi explicata, probabil, prin tentatia raspunsului conformist care indica un comportament dezirabil social al celor care doresc sa se asocieze cu un eveniment de maxim impact public. O alta posibila explicatie a cifrei de 85% ar putea fi legata de posibilitatea ca numarul adultilor plecati de pe teritoriul României sa fie mai mare decât credeam - în jur de 4 milioane - situatie în care procentul real de prezenta la vot pe 16 noiembrie pe teritoriul României ar fi putut depasi nivelul de 80%', precizeaza Stefureac.

'Barometrul Inscop - Adevarul despre România' a fost realizat de Inscop Research la comanda 'Adevarul' în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1.076 persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.