Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Grindeanu, precizări pentru românii din Marea Britanie

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu guvern gesturi inquam

Guvernul României a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanşează procesul de ieşire din Uniunea Europeană, afirmă prim-ministrul Sorin Grindeanu, care subliniază că Regatul Unit este şi va rămâne un partener esenţial pentru România, iar Executivul de la Bucureşti se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în UK.

"Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor şi instituţiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părţi, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie', a declarat prim-ministrul Grindeanu, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a rămas GRAVIDĂ cu elevul său și a primit 10 ani de închisoare FOTO

Totodată, Executivul se va implica în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu Regatul Unit post Brexit şi în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.

De asemenea, va acţiona cu determinare pentru ca în procesul de negociere ce va fi demarat să fie găsite modalităţile de cooperare cu Regatul Unit în spaţiul economic european, menţinerea angajamentului britanic pe termen lung în securitatea continentului, respectarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie, cât şi ale celor britanici din Uniune.

Citește și: STUDIU Creierul crește dacă mâncăm fructe

"Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne. Ţările noastre sunt angajate într-un parteneriat strategic, privit ca o recunoaştere a legăturilor speciale şi a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel internaţional. Dorim aprofundarea acestui parteneriat atât pe componenta de securitate şi de apărare, cât şi pe cea privind dezvoltarea cooperării economice şi intensificarea prezenţei culturale britanice în România", a precizat premierul Grindeanu.

O prioritate pentru Executivul român, conform sursei citate, este reprezentarea şi protejarea intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să se deplaseze în Regatul Unit, în prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunităţii româneşti şi cu autorităţile britanice.

Citește și: DISPERAȚI după bani? Samsung vinde telefoane Galaxy Note 7 recondiționate

În cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru românii de pretutindeni va reitera disponibilitatea părţii române de a coopera cu autorităţile britanice şi cu instituţiile europene pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie.

"Suntem preocupaţi de protecţia drepturilor şi a intereselor cetăţenilor români care trăiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară asigurarea unui tratament egal şi echitabil pentru cetăţenii români în raport cu cetăţenii celorlalte state membre", a susţinut ministrul Andreea Păstîrnac.

Citește și: Cel mai bizar FURT: A reușit să fure CASA cu totul

În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului a fost constituit un mecanism inter-ministerial care are scopul să fundamenteze mandatul general şi mandatele sectoriale ale României şi să urmărească procesul de negociere a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, se menţionează în comunicat.

Acest mecanism are un Consiliu inter-ministerial pentru Brexit - care va oferi liniile politice pentru definirea poziţiilor României, mandatul general şi mandatele sectoriale, urmând să fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu va fi condus de prim-ministru şi coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componenţa lui vor face parte mai multe ministere.

Citește și: Shakira a refuzat să meargă la nunta lui Lionel Messi: Ce CONFLICT e la Barcelona

Se adaugă Comitetul de pilotaj, care va urmări procesul de negociere UE-UK, Comitetul de coordonare a afacerilor europene, care va asigura o informare constantă a tuturor ministerelor şi va oferi cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale, dar şi Grupuri de lucru inter-ministeriale, organizate la nivel tehnic. Primele trei grupuri de lucru vor urmări fundamentarea poziţiei României pe următoarele trei domenii de negociere: libera circulaţie a persoanelor, implicaţiile la nivelul bugetului UE, relaţiile externe şi de securitate.

În comunicat de precizează că acest mecanism inter-ministerial a fost aprobat printr-un Memorandum adoptat de Guvern în şedinţa din 22 martie, în condiţiile în care dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană, precum şi exemplul altor state au arătat importanţa organizării, la nivel naţional, a unei structuri de coordonare pe tema dosarului Brexit.

Citește și: Prințesa Diana și-a povestit RELAȚIILE SEXUALE: Ce-i scria secretarei sale

Decizia a fost luată şi în condiţiile în care, potrivit proiectului calendarului de negociere, finalizarea procesului Brexit se va suprapune cu perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE de către România (semestrul I 2019), fapt ce potenţează rolul ţării noastre în cadrul procesului de negociere a Acordului pentru retragerea UK.

"Uniunea Europeană are nevoie de un nou suflu, de o reformă care să o facă să răspundă provocărilor momentului, să garanteze dezvoltarea economică, mai multă coeziune şi reducerea decalajelor între ţările membre, care să îi aducă, astfel, mai multă legitimitate în faţa propriilor cetăţeni. UE nu poate continua fără sprijinul propriilor cetăţeni. Noi înşine, pe plan intern, avem nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor pentru a susţine eficient interesele României în proiectul european. Cred că nu există alternativă la acest drum", a concluzionat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.