Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Roşca Stănescu aruncă bomba: 'Complot anti-Iohannis'

klaus iohannis lacrimi

Sorin Roşca Stănescu aruncă bomba. Fostul liberal scoate la iveală amănunte subterane într-un editorial incendiar. "Il investigheaza Coldea pe Iohannis? Scenariul unui complot anti-Iohannis lansat in ultimele doua saptamani de mai multi analisti are, incepand de ieri, o noua piesa adaugata la dosar. Sorin Ovidiu Vintu sustine, in ultima sa postare, ca generalul Florian Coldea, seful operativ al Serviciului Roman de Informatii, a declansat o investigatie legata de finantarea campaniei electorale a lui Klaus Iohannis. Cine este Sorin Ovidiu Vintu si ce posibilitati reale are acesta de a accesa informatii strict secrete din interiorul SRI?

Citeşte şi: ALERTĂ cu bombă în centrul Chişinăului

Daca „ordinul pe unitate” a fost, intr-adevar, dat de generalul Florian Coldea si acest ordin vizeaza pe presedintele Klaus Iohannis, el nu ar trebui sa ramana chiar atat de secret cum ar vrea prim-adjunctul institutiei. Din simplul motiv ca o investigatie in acest sens ar trebui sa fie acoperita de un numar destul de mare de operativi. Cel putin cate unul din fiecare judet. Pentru ca, este logic, nu-i asa? Finantarea campaniei nu s-a facut doar in capitala. Chiar si daca Florian Coldea vizeaza doar sumele mai mari de bani, oferite de multinationale, tot ar fi obligat sa descopere pe ce canale au intrat acesti bani in trezoreria partidului sau, daca nu au intrat si ar fi circulat ca bani negrii, tot este rezonabil sa ne gandim ca documentarea trebuie facuta de un numar mai mare de ofiteri. Teoretic, asadar, ar fi posibil ca “ordinul pe unitate” sa fi transpirat. Pana la Sorin Ovidiu Vintu", spune fostul liberal.

Citeşte şi: 'Prioritatea zero' a vicepremierul Vasile Dîncu

Sorin Roşca Stănescu nu se opreşte aici cu dezvăluirile. "Domnul Sorin Ovidiu Vintu a fost acuzat de nenumarate ori ca intretine relatii extrem de apropiate, chiar periculos de apropiate, cu personaje de la varful serviciilor secrete. Din conducerea SRI si nu numai. In ceea ce priveste Serviciul Roman de Informatii, a devenit de notorietate informatia, de altfel corecta si recunoscuta, conform careia Sorin Ovidiu Vintu a fost prieten, inca din copilarie, cu Radu Timofte, cel care a condus Serviciul Roman de Informatii sub ultimul mandat prezidential al lui Ion Iliescu. Daca aceasta prietenie a mers sau nu mai departe decat o stricta relatie personala, daca aceasta prietenie s-a extins sau nu si asupra unei arii mai largi a conducerii operative din SRI, ramane inca un mister. Dar cunoscandu-l bine pe Sorin Ovidiu Vintu, eu unul pot presupune ca acesta a avut relatii in interiorul SRI care exced simplului raport de prietenie personala cu Radu Timofte. Si daca asa stau lucrurile, rationamentul poate merge mai departe. Nu ar fi oare posibil ca, in aceste conditii, Sorin Ovidiu Vintu sa mai acceseze si in prezent unele dintre cunostintele sale din SRI?

Citeşte şi: Caz revoltător: prime pentru insolvenţă! Ministrul Economiei trimite corpul de control

In alta ordine de idei, pornind de la afirmatia anterioara, cum ca Sorin Ovidiu Vintu avea relatii privilegiate si cu operativi din alte servicii secrete, am putea, cu usurinta, sa ne intrebam daca nu cumva el a aflat despre “ordinul pe unitate” din alta parte decat din interiorul SRI. Se stie ca exista o rivalitate traditionala intre SRI si SIE. In ultima vreme, s-a turnat gazul pe foc, pe masura ce SRI a primit bugete din ce in ce mai mari si fel de fel de alte facilitati, in timp ce serviciul de spionaj al tarii a fost aruncat, cumva, la periferie. Bugetul SRI este de sase ori mai mare decat bugetul SIE. O situatie pe dos, in raport cu parteneri nostri euro-atlantici. In Franta si in Germania, doua state pe care ma bucur sa le dau drept exemplu, spionajul extern este dublu finantat in raport cu spionajul intern. Ori, pe fondul acestei rivalitati, care da in clocot, nu poate fi exclusa posibilitatea ca informatia vizand investigarea lui Klaus Iohannis sa fi fost accesata prin canalul SIE.

Dar de ce ar dori generalul Florian Coldea sa obtina informatii atat de sensibile referitoare la campania electorala a lui Klaus Iohannis? Raspunsul ne este aproape oferit pe tava. Mai devreme sau mai tarziu, intotdeauna, odata cu o noua administratie prezidentiala se schimba, mai intai, directorul civil si, apoi, garnitura operativa. Dupa un an de la preluarea mandatului prezidential de catre Klaus Iohannis este de asteptat ca si Coldea sa fie pus in situatia de a da in primire. Asadar, el isi va negocia exit-ul. Daca nu cumva o face deja. Informatii eventual compromitatoare la adresa lui Klaus Iohannis ar putea cantari greu in aceasta negociere. Ne putem usor imagina ce s-ar putea intampla dupa ce conducerea operativa SRI paraseste puntea. Va urma o perioada in care cei care vor prelua stafeta vor descoperi, cu stupoare, situatii in care Serviciul Roman de Informatii a fost silit, de generalul Coldea, sa-si depaseasca atributiile si sa intervina brutal in viata politica. Sau sa cultive relatii nu tocmai corecte cu grupuri ilegitime de interese, din zona economica. Asemenea dezvaluiri ar putea conduce, candva, si la investigatii de natura penala. Daca asa stau lucrurile, atunci Florian Coldea, in mod instinctiv, incearca sa se apere, accesand informatii care ii pot fi de folos.

Citeşte şi: DECIZIE a procurorilor în legătură cu bărbatul care a împuşcat mortal un primar PSD

Eu ma intreb, insa, in ce situatie halucinanta s-ar putea afla, din aceasta perspectiva, domnul Eduard Hellvig, directorul civil al SRI? Daca “ordinul pe unitate” este real, atunci el nu-l vizeaza doar pe presedintele Klaus Iohannis. Ci chiar si pe noul director SRI. Un om care s-a aflat, alaturi de Vasile Blaga, in epicentrul campaniei prezidentiale. Sa fie oare chiar atat de curajos Florian Coldea? Sa fie chiar atat de nesabuit? Sa se simta el oare chiar atat de incoltit, incat sa joace o asemenea carte? Intrebarile acestea merita toti banii", a încheiat SRS.

Vezi şi: TRAGEDIE Un primar a fost împuşcat mortal la vânătoare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.