Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei strică bilanţul lui Kovesi în privinţa achitărilor definitive: 'Adevăratele rezultate'

Inquam Photos / Octav Ganea
laura codruta kovesi Inquam Photos

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a prezentat astăzi bilanţul instituţiei din 2016. Procurorul şef DNA spune că activitatea este una foarte bună şi că schimbarea legislaţiei prin OUG ar periclita activitatea viitoare. Jurnalista Sorina Matei 'îi dă peste nas' lui Kovesi şi spune că adevărul ar fi altul. Într-o postare extrem de dură pe facebook, Sorina Matei prezintă unele rezultate care nu sunt deloc încurajatoare pentru DNA.

Citește și: Kim Kardashian de Rusia a fost umilită de hackeri: Ce au publicat aceștia / FOTO + VIDEO

"Adevăratele rezultate: Achitările definitive ale DNA au crescut de la 8,98% în 2015 la 13,2% în 2016. Este binecunoscut la nivelul întregii magistraturi că procentul de achitări al unei instituţii de parchet se calculează întodeauna din aceeaşi bază de raportare: adică din numărul total al persoanelor care au primit decizii definitive pe anul respectiv. Pentru că şi achitările definive, ca şi condamnările definive, sunt toate decizii de judecată definitivă din partea instanţelor. Niciodată achitările definitive ale unei unităţi de parchet nu se raportează la numărul de trimişi în judecată. Pentru că un trimis în judecată într-un an va avea o decizie definitivă a instanţelor în 2-3, 4 ani sau chiar mai mult. Abia atunci speţa ajunge la maturitate în instanţă şi persoana respectivă are o judecată definitivă de condamnare sau achitare. O persoană trimisă în judecată, în mod intrinsec şi implicit, nu este niciodată o persoană judecată definitiv.

Citește și: Tudor Gheorghe, alături de doi foști miniștri: Nu am făcut compromisuri pentru nunți

Aşadar, raportarea achitărilor definitive dintr-un an la trimişii în judecată (care sunt persoane care nu au fost judecate definitiv) din acelaşi an nu este corectă. Procentul de achitări dintr-un an se calculează mereu din totalul persoanelor judecate definitiv din acelaşi an.

Ca atare, potrivit rapoartelor publice de activitate ale DNA pe anul 2015 şi 2016,

În 2015, DNA a avut 1069 de persoane judecate definitiv de instanţe, dintre care 973 de persoane au fost condamnate definitiv şi 96 de persoane au fost achitate definitiv. Aşadar, procentul real de achitări al DNA în 2015 a fost de 8,98%.

Citește și: Beyonce a fost vedeta la NBA All-Star Game: Ce a făcut artista

În 2016, DNA a avut 1013 de persoane judecate definitiv de instanţe, dintre care 879 de persoane au fost condamnate definitiv şi 134 de persoane au fost achitate definitiv. Aşadar, procentul real de achitări al DNA în 2016 a fost de 13,2%

În ceea ce priveşte calitatea instrumentării speţelor de către cele două mari secţii din DNA,

În 2015, în DNA, Sectia I de combatere a corupţiei a avut 31 de inculpaţi achitaţi definitiv.

In 2015, în DNA, Secţia a II-a de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a avut 4 inculpaţi achitaţi definitiv, la un volum mai mare de muncă decât Secţia I.

În 2016, în DNA, Secţia I de combatere a corupţiei, a avut 57 de inculpaţi achitaţi definitiv.

În 2016, în DNA, Secţia a II-a de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a avut 15 inculpaţi achitaţi definitiv, la un volum mai mare de muncă decât Secţia I.", spue Sorina Matei.

Citește și: Escrocherie pe Facebook: Cum ți se fură totul

Dar asta nu e tot. Jurnalista vorbeşte despre Secţia I a DNA care ar avea mari probleme. "Aşadar, Secţia I a DNA, condusă de procuror şef Gheorghe Popoviciu, este secţia din DNA cu cele mai multe instrumentări şubrede şi, implicit, rateuri, pentru că acestea, după cum se vede, sunt cele mai multe care nu rezistă în instanţele de judecată pentru că obţine constant şi succesiv cel mai mare număr de achitări definitive în instanţe. În privinţa funcţionarea secţiilor teritoriale ale DNA, rapoartele remarcă activitatea profund defectuoasă a Serviciului Teritorial Galaţi, care înregistrează o creştere a achitărilor în instanţă de la

26,6% în 2015, la 30,18% în 2016.

În 2015, ST Galaţi, din 15 persoane judecate definitiv, au fost achitate 4. Deci a avut o pondere a achitărilor de 26,6%. Iar în 2016, ST Galaţi, din 45 de persoane judecate definitiv, au fost achitate 16. Aşadar, a avut o pondere a achitărilor de 30,18%.", a încheiat Sorina Matei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.