Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spațiul Schengen e în pericol: Germania, Suedia și Danemarca, ședință de urgență

Schengen

Miniştri din Danemarca, Suedia şi Germania se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru o mai bună coordonare între cele trei ţări care, rând pe rând, au reintrodus controale la frontierele lor comune pentru a face faţă presiunii migratorii, relatează marţi AFP.

Reuniunea, anunţată marţi de Comisia Europeană, intervine în momentul în care controalele reintroduse de mai multe state membre, necoordonate, stârnesc temeri în legătură cu punerea în cauză a libertăţii de circulaţie în spaţiul Schengen, afectat de un aflux migratoriu fără precedent.

Citește și: Cristi Borcea a fost dus, de URGENȚĂ, la spital

'Schengen este foarte important, însă (acest spaţiu) este în pericol", a declarat luni purtătorul de cuvânt al ministrului german de externe după decizia Danemarcei de a institui controale la graniţa sa cu Germania, în aceeaşi zi cu intrarea în vigoare a noilor măsuri restrictive privind intrarea pe teritoriul Suediei.

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, i-a invitat la Bruxelles pe ministrul suedez al justiţiei şi migraţiei, Morgan Johannson, pe ministrul danez al migraţiei, Inger Stojberg, şi pe secretarul de stat din Ministerul german de Interne, Ole Schroder, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles.

Citește și: Alina Borcea spune că știe că Valentina Pelinel e însărcinată cu Cristi Borcea: Detalii HALUCINANTE despre ei

'Scopul acestei reuniuni este de a îmbunătăţi coordonarea între ţările în cauză cu scopul de a asigura o mai bună gestionare a presiunii migratorii", a declarat Margaritis Schinas, adăugând că întâlnirea va avea loc miercuri dimineaţă la Comisia Europeană.

Confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiaţi, Suedia, care a introdus controale la graniţele sale la mijlocul lunii noiembrie, le-a impus începând cu 4 ianuarie companiilor de transport auto şi feroviare care folosesc podul de la Ostersund dinspre Danemarca să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare, de partea daneză, în caz contrar riscând să fie amendate.

Citește și: Deputat PNL: Anca Dragu merita să fie dată cu capul de pereți, Biriș trebuie demis

Danemarca, care se teme că migranţii ilegali întorşi din Suedia vor rămâne pe teritoriul său, a reacţionat imediat prin reintroducerea controalelor la frontiera sa cu Germania, de unde sosesc numeroşi migranţi.

La rândul său, Germania a introdus controale la frontiere, în principal cu Austria, la mijlocul lunii septembrie.

Citește și: Motivul pentru care Klaus Iohannis nu va participa la ședința CSM

Comisia a estimat că 'la prima vedere, decizia (Danemarcei) respectă normele' spaţiului Schengen, în care controalele la frontierele interne pot fi reintroduse temporar pentru a face faţă unor situaţii excepţionale. 'Vom urmări situaţia îndeaproape', a precizat marţi o purtătoare de cuvânt a CE.

În ceea ce priveşte înăsprirea condiţiilor de acces pentru teritoriul suedez, "suntem pe cale să evaluăm prevederile legale", a adăugat ea, scrie agerpres.ro

Citește și: Până la urmă a recunoscut: Cristi Borcea e tatăl copilului Valentinei Pelinel! A fost rodul fertilizării in vitro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.