Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania a adoptat legea cotelor de gen de 40% acum un deceniu și o respectă în politică

40% sunt femei în Parlamentul Spaniei - de patru ori mai mult decât în România. O treime ocupă un loc de ministru în Guvernul Spaniei. O femeie conduce instituţia Avocatului Poporului. În Parlamentele Regionale Autonome şi în Consiliul General al Puterii Judecătoreşti, reprezentarea de gen este aprope paritară, cu un nivel de 44,6%, respectiv 42,9% femei. Se poate!

Toate acestea datorită legii egalităţii de șanse, adoptată în anul 2007, care prevede o reprezentare echilibrată, astfel încât pe listele electorale, candidaţii înscrişi femei şi bărbaţi să nu depăşească limita maximă de 60% și nici cea minimă de 40%, în funcțiile executive de răspundere din cadrul guvernului şi a administraţiei publice.
Insuficient ar spune spaniolii, care sperau ca în anul 2015 trebuie să atingă prin această lege paritatea de gen, atât în cadrul guvernului, cât și al administraţiei publice. Cu atât mai mult cu cât, în perioada 2008-2010, femeile au reprezentat exact 50% dintre membrii guvernului, așa cum este în prezent cazul guvernului francez.
O prevedere a legii adoptate în anul 2007 condiţionează statul spaniol ca în termen de 8 ani de la data intrării în vigoare a legii, să existe o reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în Consiliile de Administraţie ale companiilor spaniole.
Spre deosebire de reprezentarea politică, prezenţa femeilor în Consiliile de Administraţie ale principalelor 35 de companii spaniole listate la Bursă, s-a dublat în anul 2014, faţă de anul 2008, dar ajunge abia la 18,2%. Doar 1 din 10 femei conduce un astfel de consiliu, conform datelor furnizate de Institutul de Statistică Spaniol.
Paritatea de gen este regulă și lege în guvernul francez. Companiile listate la bursă au cotă de 40%. Detalii aici.
În România, femeile sunt reprezentate în proporție de 30% în Guvern și abia 11% în rândul parlamentarilor. Introducerea cotelor de gen poate atenua mult defectele actualei clase politice și o poate transforma într-una mai reprezentativă, mai democratică și mai etică social față de populația noastră. Am redactat expunerea de motive și pachetul de legi pentru reechilibrarea scenei politice la alegerile locale si parlamentare prin introducerea unei cote de 30% în rândul candidaților pe liste:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15439
și
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15438,
iar astăzi PNL cere Parlamentului României prelungirea mandatului Comisiei de Cod Electoral pentru a adopta aceste prevederi.
Martie este luna în care primăvara începe să își arate timid prezența dar este și luna în care sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Anul acesta am ales să fac parte și din campania globală ce militează pentru cotele de gen și importanța pe care acest proces îl poate avea asupra dezvoltării societății noastre. Înscrie-te și susține și tu această campanie! #PledgeForParity
Suntem distribuiți aproape egal ca cetățeni și cetățene, dar mult prea disproporționat în spațiul decizional public. Faptul că aproape 90% dintre decidenții politicieni sunt bărbați în România nu are nicio legătura cu criteriul competenței sau al meritocrației. Cea mai importantă caracteristică a unei tări din punct de vedere al competitivității este capitalul uman. Organizațiile private și instituțiile publice trebuie să își asume responsabil rolul de promovare în funcții de conducere a femeilor.

image (2)

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.