Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania într-o criză continuă: Socialiștii și conservatorii nu s-au înțeles

PP spania

Premierul spaniol în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, şi liderul socialiştilor, Pedro Sanchez, încă nu au reuşit să ajungă la un acord privind constituirea unui guvern de coaliţie, astfel că persistă blocajul creat în urma rezultatului alegerilor legislative din luna decembrie, care au condus la un parlament foarte fragmentat şi la imposibilitatea alcătuirii unei majorităţi, transmite vineri agenţia EFE.

Deşi au ieşit pe primele două locuri, Partidul Popular (PP) şi Partidul Socialist Spaniol (PSOE), cu circa 29% şi respectiv 22% din voturi, rezultatul lor este cu mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea stângii radicale Podemos şi a partidului liberal Ciudadanos, ambele fiind partide noi pe scena politică spaniolă. Premierul Rajoy a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Prin urmare, pe 1 februarie regele l-a desemnat pe liderul PSOE, Pedro Sanchez, să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie.

Însă negocierile acestuia cu celelalte partide par a fi foarte dificile, iar diferenţele dintre socialişti şi conservatori sunt atât de profunde încât şi stabilirea locului discuţiei lor de vineri a fost o problemă, în final ei convenind să se întâlnească pe teren 'neutru', respectiv în anticamera sălii de oaspeţi a preşedinţiei parlamentului. Mariano Rajoy a apreciat că soluţia 'cea mai rezonabilă' ar fi un guvern de coaliţie alcătuit din miniştri ai PP, PSOE şi Ciudadanos. Dar Pedro Sanchez nu agreează această formulă şi doreşte să continue negocierile şi cu celelalte formaţiuni. În plus, stânga radicală Podemos i-a condiţionat deja orice susţinere a guvernului de excluderea dreptei din orice coaliţie. Totuşi, Rajoy a susţinut vineri în faţa presei că încă nu a renunţat complet la ideea de a încerca formarea executivului. Însă poziţia politică a conservatorilor a fost slăbită considerabil în ultimele luni de numeroasele scandaluri de corupţie, iar joi Comisia Europeană a criticat actualul executiv de la Madrid pentru că nu a respectat nici anul trecut ţinta de deficit bugetar de 4,2% din PIB, pe care a promis că nu o va depăşi, deficitul ajungând la 4,5% din PIB.

Dar un eşec în formarea unei coaliţii ar contura şi mai mult posibilitatea convocării alegerilor anticipate. Conform sondajelor, în cazul unui nou scrutin stânga radicală ar putea ajunge pe locul doi, înaintea socialiştilor, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.