Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania, la un pas de un SCANDAL. Guvernul a decretat: Referendumul Cataloniei, ILEGAL

ibtimes.co.uk
protest catalonia

Spania pare să fie la un pas de un scandal în toată regula după ce premierul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunţat că va organiza la 1 octombrie un referendum privind independenţa regiunii. În replică, Guvernul de la Madrid susţine că va bloca orice încercare de continuare a procesului de independenţă în Catalonia, potrivit purtătorului de cuvânt Inigo Mendez de Vigo, transmite Reuters, citat de Agerpres.

''Guvernul va face apel în urma oricărei măsuri ce evoluează de la un anunţ la un fapt. Acel referendum nu va avea loc pentru că este ilegal'', a spus Inigo Mendez de Vigo.


Citeşte şi:  Catalonia anunţă data referundumului prin care se poate separa de Madrid


Carles Puigdemont a anunţat vineri că va organiza la 1 octombrie un referendum privind independenţa regiunii din nord-estul Spaniei pe care o conduce, în pofida interdicţiei pronunţate de justiţie. "Vreţi să fie Catalonia un stat independent sub formă de republică?" - aceasta va fi întrebarea pusă catalanilor, a spus Puigdemont, revendicând "dreptul la un referendum de autodeterminare". 

Puigdemont nu a semnat încă decretul de convocare a referendumului,  interzis de altfel de Curtea Constituţională şi care va pune în conflict cu legea toate persoanele care vor participa la organizarea sa. 

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a dat constant asigurări că această consultare populară nu va avea loc, lăsând să se înţeleagă că va lua măsuri preventive în acest sens. În 2014, regiunea a încălcat o primă interdicţie şi a organizat o consultare simbolică a catalanilor: 2,3 milioane de persoane - din 6 milioane de alegători potenţiali - au participat atunci la referendum şi 8 din 10 s-au pronunţat pentru secesiune.


Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Primul mesaj al lui Trump despre Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.