Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: Podemos îi acuză pe socialişti că 'pactizează cu dreapta'

Pablo Iglesias

Liderul partidului stângii radicale spaniole Podemos, Pablo Iglesias, a atacat sâmbătă Partidul Socialist (PSOE), acuzându-l că preferă "să pactizeze cu dreapta" în loc să formeze o mare alianţă de stânga ca în Portugalia, relatează AFP. 

"Din nefericire, în Spania nu avem un partid socialist ca acela din Portugalia. În rândul Partidului Socialist din ţara mea, atitudinea predominantă este cea a intransigenţei", a declarat el în faţa jurnaliştilor la Lisabona. 

La o săptămână după vizita şefului PSOE, Pedro Sanchez, la Lisabona, unde s-a întâlnit cu premierul Antonio Costa, Pablo Iglesias a făcut aceeaşi deplasare pentru a o susţine pe Marisa Matias, candidată a Blocului de Stânga la alegerile prezidenţiale. 

La Lisabona, "Pedro Sanchez zice ", referindu-se la o mare alianţă a "forţelor schimbării", iar "când se întoarce la Madrid, el preferă să spună ", aluzie la marea coaliţie dintre conservatori şi social-democraţi, a denunţat Pablo Iglesias. 

Liderul Podemos l-a acuzat pe Pedro Sanchez că "a pactizat cu dreapta" pentru a permite alegerea socialistului Patxi Lopez la preşedinţia Congresului (camera inferioară a parlamentului de la Madrid). 

Partidul Popular (PP, dreapta), învingător în alegerile legislative desfăşurate la 20 decembrie în Spania, însă fără majoritate absolută (28,7% din voturi), a acceptat această candidatură prin abţinere. 

În Portugalia, o alianţă între PS, Partidul Comunist, Verzii şi Blocul de Stânga a dus la 10 decembrie la căderea guvernului minoritar de centru dreapta al lui Pedro Passos Coelho, păstrat în funcţie după ce a câştigat alegerile. 

Un scenariu asemănător a fost luat în discuţie în Spania pentru a rezolva impasul politic generat de alegerile care au condus la un parlament fragmentat, unde niciun partid nu deţine majoritatea absolută şi nici partener dispus să formeze o coaliţie.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.