Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania SE RUPE duminică, spun catalanii: Anunțul EXPLOZIV care poate ARUNCA ÎN AER țara

ibtimes.co.uk
protest catalonia

Separatiştii aflaţi la putere în Catalonia au dat asigurări vineri că vor deschide 2.300 de birouri de vot duminică, pentru a le permite catalanilor să participe la referendumul interzis asupra independenţei regiunii, informează AFP.

'Vor fi 2.315 birouri de vot' pentru referendum şi 5,3 milioane de locuitori vor fi aşteptaţi să participe, a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului catalan, Jordi Turull, în cadrul unei conferinţe de presă la Barcelona.

Citește și: Val de scumpiri! Iată ce prețuri vor crește de la 1 octombrie

În timpul alegerilor regionale din 2015, executivul catalan a organizat 2.700 de birouri de vot, scrie agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că circa 7.300 de persoane s-au implicat în a asigura buna funcţionare a acestor birouri.

Citește și: Vești bune pentru elevi! De ce reduceri vor beneficia

Potrivit lui Jordi Turull, doar în Barcelona, care numără 1,6 milioane de locuitori, vor fi deschise 207 de birouri.

Purtătorul de cuvânt al executivului catalan, alături de vicepreşedintele regional Oriol Junqueras şi responsabilul pentru relaţii internaţionale Raul Romeva, a prezentat o urnă din plastic alb semi-transperant având pe ea ecusonul executivului catalan. 'Votaţi dând dovadă de civism şi responsabilitate şi nu răspundeţi provocărilor celor care vor căuta să împiedice votul', a declarat Junqueras.

Citește și: Dragnea vrea la DNA: Ce cunoscută companie de stat ar vrea să denunțe

Curtea de Apel a Cataloniei a urmat decizia Parchetului şi a ordonat miercuri poliţiei regionale, poliţiei naţionale şi Gărzii Civile să închidă birourile de vot ce vor fi utilizate pentru acest referendum, interzis de Curtea Constituţională.

La rândul lor, militanţii separatişti se pregătesc să ocupe unele birouri pentru a evita închiderea lor.

Citește și: Detaliu interesant! Cui i-a cedat TOATE casele Gabriel Sandu, omul care l-a denunțat, miercuri, pe fostul președinte Traian Băsescu .

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a desfăşurat în această regiune din nord-estul Spaniei mai mult de 10.000 de poliţişti şi gărzi civile, mai mult cu 6.000 decât sunt în regiune în mod normal, pentru a evita ciocniri.

De la începutul lunii septembrie, Spania trece prin cea mai gravă criză politică din ultimii aproape 40 de ani, în opinia tuturor liderilor săi. La 6 septembrie, parlamentul catalan a adoptat o lege pentru organizarea acestui referendum în pofida interzicerii lui, argumentând că separatiştii cer acest lucru din 2012.

Citește și: Avalanșă de scumpiri! Unde sunt așteptate cele mai mari creșteri

Majoritatea locuitorilor din regiune doresc un referendum legal, chiar dacă sunt profund divizaţi cu privire la independenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.