Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania, zguduita de una dintre cele mai importante actiuni anticoruptie din ultimii ani

steag spania

Spania e zguduită de una dintre cele mai importante acţiuni anticorupţie din ultimii ani, iar valul de reacţii e unul fără precedent.

Scandalul de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi primari din regiunea Madridului, membri ai partidului aflat la putere, a dominat discuţiile de ieri din Congresul Deputaţilor. Şedinţa, dedicată sesiunii săptămânale de control a guvernului, s-a transformat în scena reproşurilor din partea opoziţiei la adresa premierului Mariano Rajoy.
Acesta a reiterat scuzele prezentate marti în Senat: " E adevărat, mi-am cerut scuze şi o fac din nou aici. Am făcut greşeli şi vom face în aşa fel încât aceste situaţii să nu se repete pe viitor".
Problema corupţiei din politica spaniolă a fost tema principală a discursului susţinut de liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, din opoziţie.
" Domnule Rajoy, sunteţi asediat de corupţie. Ieri v-aţi cerut scuze pentru numirile pe care le-aţi făcut în trecut. Vorbeaţi la trecut. La ce numiri v-aţi referit, domnule Rajoy?" a declarat Pedro Sanchez.
Liderul principalului partid de opoziţie a menţionat că aceste cazuri de corupţie contribuie la deteriorarea imaginii partidelor, ai căror membri sunt în majoritatea lor persoane cinstite care lucrează pentru binele cetăţenilor.
Premierul Mariano Rajoy a respins ideea că întreaga Spanie este scufundată în corupţie şi a amintit că există mii de primari, consilieri şi parlamentari care îşi desfăşoară activitatea onest.
La rândul său, liderul coaliţiei Stânga Unită, Cayo Lara, i-a cerut lui Rajoy să îşi dea demisia, să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri generale: "Oamenii sunt sătui până peste cap, domnule Rajoy, să vadă cum se fură banul public, cum o sumedenie de neruşinaţi se îmbogăţesc pe spatele lor. Oamenii nu mai suportă".
Potrivit cercetărilor din Operaţiunea 'Punica', desfăşurată de procuratura anticorupţie, funcţionarii reţinuţi, şi care au şi început să fie audiaţi, ar fi luat mită pentru facilitarea unor contracte de eficientizare energetică în şcoli şi instituţii publice. Astfel, mai multe primării din regiunile Madrid, Leon, Valencia şi Murcia au avut relaţii cu firme care ar fi plătit comisioane de 3% funcţionarilor şi primarilor în schimbul câştigării licitaţiilor. Acest scandal afectează atât Partidul Conservator, aflat la guvernare, cât şi Partidul Socialist, care a anunţat că l-a dat afară pe primarul localităţii Parla din regiunea Madrid, implicat şi el în acest scandal.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.