Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spaniolii se opun organizării de noi alegeri pentru a ieşi din impasul politic (sondaj)

steag spania

Majoritatea alegătorilor spanioli se opun organizării unui nou scrutin pentru a ieşi din impasul politic actual şi sunt în favoarea unui acord între partide pentru formarea unui guvern de coaliţie, relevă un sondaj de opinie făcut public duminică, potrivit AFP.

Numai 33% dintre alegători susţin ideea unui nou scrutin după cel din decembrie în urma căruia niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament, în timp ce 61% sunt în favoarea unui acord între formaţiunile politice, conform sondajului, realizat de Institutul Metroscopia şi publicat de cotidianul El Pais. 

Dacă ar avea loc noi alegeri, rezultatele ar fi apropiate de cele de la votul din decembrie şi problema ar persista, chiar dacă partidul stângii radicale anti-austeritate Podemos ar ajunge pe poziţia a doua, în locul Partidului Socialist (PSOE), conform sondajului. 

Conservatorii (Partidul Popular - PP) s-ar situa în frunte, cu 29% din voturi, în faţa Podemos (22,5%), care ar avansa comparativ cu procentul de 20,7% obţinut în decembrie, şi a PSOE (21,1%), în scădere faţă de luna precedentă (22%). Ciudadanos, formaţiune de pe locul patru, ar înregistra cel mai important avans, de la 13,9% în decembrie la 16,6% în cazul unui nou scrutin. 

Sondajul a fost realizat între 12 şi 14 ianuarie, prin telefon, pe un eşantion de 1.200 de alegători. 

Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a câştigat alegerile legislative de la 20 decembrie cu 28,7% din sufragii, însă cele 123 de locuri obţinute în Parlament (dintr-un total de 350) nu i-au permis să îşi păstreze majoritatea absolută ca până acum. Socialiştii s-au situat pe cea de-a doua poziţie, obţinând 90 de mandate. 

Două noi partide, Podemos şi partidul de centru-dreapta Ciudadanos, au împărţit între ele 109 mandate, ceea ce a pus capăt deceniilor de bipartidism şi a creat o situaţie complexă în Parlament, unde nu s-a constituit nicio majoritate. 

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, urmează să înceapă luni consultările cu partidele în încercarea de a pune capăt impasului politic.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.