Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Speakerul parlamentului catalan: Niciun tribunal nu poate opri mişcarea separatistă

catalonia map

Speakerul parlamentului catalan a negat în instanţă vineri că ea a comis un delict lăsând legislativul regional să voteze pentru a continua demersurile pentru independenţă, insistând că niciun tribunal nu poate opri mişcarea separatistă, relatează Reuters. Sute de susţinători s-au adunat în faţa tribunalului din Barcelona pentru a protesta contra procesului speakerului Carme Forcadell acuzată de sfidare a instanţei şi neglijare a datoriei.

Parlamentul a votat în iulie să îşi continue planul de a desprinde Catalonia de Spania, în ciuda unei hotărâri a Curţii Constituţionale spaniole de anulare a unei rezoluţii anterioare de a forma un stat independent cu sau fără acordul Madridului. Carme Forcadell a pledat nevinovată în prima zi a procesului ei la Înalta Curte catalană. "Niciun tribunal nu poate împiedica parlamentul să dezbată independenţa Cataloniei şi mai ales ceea ce este în interesul oamenilor", a declarat ea reporterilor mai târziu, acuzând guvernul spaniol că se foloseşte de instanţe pentru a anula libertatea de exprimare.

Curtea Constituţională a decis din nou miercuri că planul parlamentului catalan de a organiza un referendum în septembrie anul viitor este neconstituţional şi l-a avertizat pe şeful guvernului regional al Cataloniei Carles Puigdemont să se supună deciziei sale sau se va confrunta de asemenea cu acuzaţii penale. Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy s-a declarat deschis unui dialog cu regiunea Catalonia, dar s-a opus ferm organizării unui referendum. "Ideea de independenţă a Cataloniei nu este o crimă sau un păcat, este doar o idee şi o idee nu poate fi niciodată o crimă", a declarat fostul şef al guvernului regional catalan Artur Mas.

"Dacă curtea îi va interzice să ocupe funcţia, singurul rezultat ar fi să adauge mai mult combustibil la această cauză pentru suveranitate", a spus Mas. El urmează de asemenea să fie judecat pentru organizarea unui referendum asupra independenţei, non-obligatoriu în 2014, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale că nu trebuia să joace niciun rol în aceasta, conform Agerpres.

În acest vot, mai mult de 80% din sufragii au cerut separarea Cataloniei din Spania, cu toate că prezenţa a fost mai puţin de jumătate din electorat. Principalul grup secesionist "Junts pel Si" (Împreună pentru Da), susţinut de partidul mai mic de stânga CUP, a câştigat o majoritate de locuri în parlamentul Cataloniei în alegerile regionale din 2015. Guvernul lui Puigdemont a primit un vot de încredere în septembrie pentru a merge mai departe cu planurile de secesiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.