Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii în drept l-au 'pus la colţ' pe Tudorel Toader: Ce i s-a cerut ministrului Justiţiei

tudorel toader

Pus la zid de mai mulţi lideri ai Partidului Social Democrat, dar şi de şeful PSD, Liviu Dragnea, Tudorel Toader are probleme şi în branşă. Specialiştii în drept l-au pus în dificultate pe Toader la dezbaterea privind modificarea Codurilor Penale.

Citește și: Hackerii au dat LOVITURA: Au furat următorul film din seria Pirații din Caraibe / VIDEO

Judecatorii i-au cerut ca in noua reglementare abuzul in serviciu sa fie sanctionat si daca se incalca legislatia secundara, nu doar legile si ordonantele de urgenta. Insa, Tudorel Toader spune ca o asemenea varianta ar fi neconstitutionala. Judecatorul Ciprian Coada i-a cerut ministrului Justitiei sa reglementeze si incalcarea legislatiei secundare pentru abuzul in serviciu, nu doar a legilor si ordonantelor, cum statuase Curtea Constitutionala.

"Am avut in vedere posibilitatea extinderii obiectului reglementarii la actele normative secundare date in executarea legislatiei primare, pentru ca decizia Curtii trebuie interpretata rational.", a spus Ciprian Coada, judecator la Curtea de Apel Constanta, conform ProTV.

Citește și: INCREDIBIL O școală celebră le va permite băieților să poarte FUSTE, la ore

In foarte multe cazuri in care se vorbeste despre abuzul in serviciu se invoca incalcari ale hotarilor de Guvern, ori tocmai asta sustin atat procurorii, cat si judecatorii. Aceste acte normative, chiar daca sunt emanatii ale Executivului, au forta unor legi, mai ales ca multe dintre ele dau nastere la norme de aplicare a legilor adoptate de Parlament. In categoria legislatiei secundare ce ar trebui sanctionata penal, se pot regasi si ordinele de ministru, actele normative emise de autoritatile centrale - agentii si companii, ba chiar si hotararile Consiliilor Judetene.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie: Viorel Tănase va fi antrenor principal la Steaua

Propuneri de neacceptat pentru ministrul Justitiei, care mentine varianta sanctionarii abuzului in serviciu fara a impune un prag minim al prejudiciului. "Noi prin proiectul de modificare putem spune da si atributiile stabilite prin legislatia secundara. Dumneavoastra spuneti puteti si noi spunem ca putem, dar am face-o neonstitutional, am intra in coliziune cu decizia CCR.", spune Tudorel Toader.

Ultimul cuvant il are insa Parlamentul, unde va fi trimis de Ministerul Justitiei proiectul de modificare a Codurilor Penale. In plus, Tudorel Toader a anuntat ca toate cele patru Coduri - Penale si Civile - vor intra intr-un amplu proces de reevaluare. Asa cum intreg sistemul judiciar va fi supus unui amplu proces de auditare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.