Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii trag un semnal de ALARMĂ: 'Noul sistem de redevenţe va DISTRUGE turismul balnear'

capital.ro
turism balnear

Cazarea în staţiunile balneare din România s-ar scumpi de câteva ori, iar turismul balnear ar fi distrus, dacă s-ar aproba sistemul de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale în forma în care este prezentat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, a declarat pentru News.ro preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

Citeşte şi: Guvernul primeşte o nouă LOVITURĂ: Patronatele vor RETRAGEREA modificărilor aduse unei legi IMPORTANTE

Operatorii ar trebui să plătească la bugetul de stat o redevenţă de 1 euro pe metrul cub de apă geotermală extrasă, de 2 euro pe metrul cub la apele terapeutice, la apa medicinală redevenţa ar fi de 3 euro pe metrul cub, în timp ce redevenţa pentru apa minerală naturală şi pentru apa de izvor şi de masă ar fi de 4 euro/mc, potrivit proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.

”Dacă se aprobă acest sistem de redevenţe, nu vom mai putea face faţă, la cât consumăm. Şi aşa marja de profit este foarte mică. Cazarea s-ar scumpi de câteva ori, nici nu vom mai putea vorbi de activitate în staţiunile balneare”, a declarat pentru News.ro preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

El speră ca aceste valori să fie modificate în urma consultărilor cu autorităţile, din cauză că utilizarea apelor geotermale va fi nerentabilă.

”Sperăm că lucrurile nu vor rămâne aşa. Noi facem turism social fără probleme. Dar cu noile valori propuse ale redevenţelor, pensionarii nu vor mai putea beneficia de serviciile noastre. Până acum era un mod de calcul şi plăteam o redevenţă pentru apă mult mai mică. Suma variază de la staţiune la staţiune, sperăm să ţină cont de ce spunem noi!”, a adăugat reprezentantul OPTBR.

Nicu Rădulescu deţine un hotel în Băile Tuşnad şi afirmă că dacă s-ar aproba noile valori, ar plăti un preţ de 40 de ori mai mare pentru apa geotermală consumată.

”Un investitor din Băile Herculane a calculat că ar plăti de 230 de ori mai mult redevenţa pentru apă faţă de cât plăteşte acum. Odată aprobată, hotărârea ar trimite în derizoriu turismul balnear, ar fi distrus complet. Vom sta cu hotelurile închise”, a mai spus Nicu Rădulescu.

El subliniază că preţurile practicate în staţiunile balneare sunt neschimbate de câţiva ani, iar turismul balnear este industria turistică cu cea mai mare creştere.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Trafic BLOCAT pe DN1 în urma unui accident. Una dintre victime, încarcerată şi în stare gravă după ce a fost lovită de un TIR

”În ultimii trei ani, turismul balneo a crescut în medie cu 20%. Este inadmisibil ca un Guvern votat chiar de pensionari să vină să ia decizii care să lovească exact în ei, în pensionari”, a punctat reprezentantul OPTBR.

La rândul său, Florian Serac, director general al companiei Turism Felix, spune că, în noua variantă, ar plăti redevenţe de 233 de ori mai mari decât plăteşte în prezent.

”Aş plăti 6,5 milioane euro pe an, adică tot profitul pe care eu îl fac în Băile Felix în cinci ani”, a declarat pentru News.ro Florian Serac.

El consideră că, cel mai probabil, autorităţile nu şi-au dat seama de impact atunci când au scris proiectul de lege.

”Din punct de vedere geologic, la peste 50 de grade sunt considerate ape geotermale şi se folosesc pe scară industrială, la încălzire, de exemplu. Iar sub 50 grade sunt ape termominerale. Noul proiect de lege le bagă pe toate la aceeaşi categorie. Nu se face mai face distincţie între apa de izvor şi apa de îmbăiere. Cred că e o greşeală făcută fie din necunoaştere fie din superficialitate. Sperăm să nu rămână legea aşa”, a mai spus el.

Directorul general al companiei Turism Felix administrează opt hoteluri în Băile Felix şi are aproape 1.000 de angajaţi.

Ministerul Turismului va organiza miercuri o dezbatere privind sistemul de redevenţe al resurselor hidrotermale. În acelaşi timp, Ministerul Economiei spune că va discuta cu operatorii din turism pentru a identifica soluţii astfel încât să nu fie afectată activitatea turismului bazat pe resursele geotermale.

Citeşte şi: ŞOC în Spania! Procurorul general, care i-a pus sub acuzare pe liderii separatiști, a murit subit .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.