Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalul Filantropia:Nu am mai avut atâtea reacții adverse posttransfuzionale într-un timp așa scurt

facebook.com
spital

Conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova, care a sesizat poliția după ce doi pacienți ar fi murit în condiții suspecte, în urma unor transfuzii de sânge, susține că niciodată nu au mai fost atâtea reacții adverse posttransfuzionale la pacienți din cadrul spitalului într-un timp atât de scurt, respectiv la șase din 12 pacienți supuși vineri unor transfuzii.

"Vineri (n.r.—24 februarie) au fost efectuate 12 transfuzii cu masă eritrocitară, masă trombocitară, transfuzii solicitate de către medicii curanți ai pacienților respectivi, iar șase dintre aceste transfuzii au prezentat anumite reacții adverse posttransfuzionale, cea mai mare parte dintre acestea fiind normale în contextul unei transfuzii de sânge. Sunt reacții obișnuite care apar frecvent: durere epigastrică, durere lombară, sindrom febril, frison, fac parte dintre reacțiile adverse normale în timpul unei transfuzii de sânge. O pacientă de 81 de ani cu patologie cardiacă, la puțin timp după transfuzie, a decedat iar un alt un pacient a decedat la ora 2.00 noaptea. Suspiciunea noastră și faptul că am anunțat toate autoritățile competente începând cu DSP, ministerul, poliția (s-a făcut o sesizare la Secția 1 Poliție care a solicitat medicina legală) a fost tocmai pentru concomitența acestor evenimente. Este un semn de întrebare și trebuie să înțelegem exact ce s-a întâmplat", a declarat, luni, în cadul unei conferințe de presă, directorul medical al Spitalului "Filantropia", Lorena Dijmărescu.

Conform acesteia, conducerea spitalului dorește să afle cauzele acestor evenimente, deoarece ar putea ascunde o "disfuncționalitate gravă de spital, de sistem". "Este o concomitență de cazuri, nu s-a mai întâmplat niciodată să apară atâtea reacții într-un interval atât de scurt de timp la un număr atât de mare pacienți, iar noi trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pentru că nu putem trece cu ușurință peste un astfel de eveniment care poate ascunde o disfuncționalitate gravă de spital, de sistem sau de altceva", a afirmat Dijmărescu.

Potrivit sursei citate, au fost administrate 12 unități de masă trombocitară și masă eritrocitară și nu au fost suspiciuni asupra niciuneia dintre ele, iar directorul Centrului de transfuzie Craiova a verificat integritatea pungilor, compatibilitățile și prescripțiile medicale. Dijmărescu a mai afirmat că angajații spun că și-au făcut treaba conform protocolului, iar transfuzia a fost efectuată pe o tură și efectele adverse au apărut pe tura următoare. "Efectele adverse au apărut pe tura următoare. Deși protocolul spune că sângele trebuie administrat dimineața între 8 și 13.00, sub supravegherea medicului curant, tocmai pentru a nu priva pacienții de o pungă de sânge care le poate fi vitală, s-a hotărât, cu asumarea unor responsabilității, ca medicul de gardă care rămâne în spital să supervizeze aceste transfuzii, tocmai în ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru că uneori o pungă de sânge poate fi vitală. La ora 17.00, a fost eliberat sângele din punctul de transfuzii, deci undeva în jur de 18.00-18.30 s-a început administrarea", a mai afirmat directorul medical care a precizat că au fost multe cazuri în care sângele nu a fost administrat doar în intervalul orar 8.00 — 13.00.

Dijmărescu a subliniat că, în opinia sa, asistentele medicale care s-au ocupat de caz și-au făcut treaba. "Ținând cont de faptul că patru pacienți sunt stabili, iar cei doi care au decedat erau în stare terminală — nu e vorba doar de niște complicații posttransfuzionale, iar familiile știau, eu zic că și-au făcut datoria, pentru că, fiind vorba de două asistente la 40 de pacienți aflați pe două etaje, este foarte greu să stai să urmărești fiecare reacție apărută, dar au fost sesizate în timp util, transfuziile au fost suprimate și s-a trecut imediat și la timp la terapia de reechilibrare", a mai spus directorul medical al Spitalului "Filantropia".

Ea a menționat că în acest caz s-a constituit și o comisie internă de anchetă pentru a vedea "dacă există vreo verigă slabă", precum și un un control al DSP Dolj și al Ministerului Sănătății, "pentru a se vedea dacă este vorba de o concomitență nefericită sau alte cauze". La șase din cei 12 pacienți ai Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova care au fost, vineri, supuși unor transfuzii de sânge au apărut reacții adverse, iar doi dintre aceștia — o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani — au decedat, ceilalți patru fiind în stare stabilă, conform Agerpres.

Polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova pentru moarte suspectă după ce conducerea unității spitalicești a sesizat organele penale cu privire la această situație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.