Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sprijiniți de Turcia, rebelii sirieni au cucerit un oraș aflat sub controlul Statului Islamic

Rebelii sirieni, susţinuţi de forţe terestre şi aeriene ale Turciei, au preluat miercuri controlul localităţii siriene de frontieră Jarablus de la jihadiştii grupării Statul Islamic (SI), în cursul unei ofensive-fulger, potrivit unor grupări rebele, Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi agenţiei turce de presă Anadolu, relatează AFP şi Reuters.

''Jarablus este acum complet eliberat'' a declarat pentru AFP Ahmad Othmane, comandantul grupării rebele ''Sultan Murad'', care a participat la ofensiva pentru cucerirea localităţii situate în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

Citește și: Twitter pentru sistemul iOS funcționeză și în mod nocturn

Un purtător de cuvânt al unei alte grupări rebele, Noureddine al-Zinki, a confirmat căderea în totalitate a oraşului în mâinile insurgenţilor şi a afirmat că luptătorii SI s-au retras în direcţia Al-Bab, un alt fief al jihadiştilor la sud-vest de Jarablus.

OSDO, organizaţie neguvernamentală care se bazează pe o vastă reţea de surse în întreaga Sirie aflată în război, a afirmat că Jarablus a căzut deoarece jihadiştii opuneau ''o rezistenţă foarte mică''.

Citește și: Un celebru actor s-a fotografiat gol, cu bărbăția la vedere / FOTO 18+

Preluarea controlului oraşului Jarablus a fost confirmată şi de agenţia turcă de presă Anadolu, care precizează că operaţiunea, denumită ''Scutul Eufratului'', a reprezentat prima incursiune majoră, susţinută de SUA, pe teritoriul ţării vecine Siria.

Un oficial turc, citat de Reuters, a afirmat că Turcia îşi va continua operaţiunile în Siria până când vor fi neutralizate ameninţările iminente la adresa securităţii sale naţionale.

Citește și: A acoperit cu un tampon aerul condiționat din autocar / FOTO

Armata turcă a lansat în noaptea de marţi spre miercuri o operaţiune fără precedent în Siria, unde a trimis tancuri şi avioane de luptă pentru a-i ajuta pe rebeli să-i alunge pe jihadişti din Jarablus. Este prima dată de la crearea, în iunie 2014, a ''califatului'' său, ce regrupează teritorii sub controlul său în Siria şi Irakul vecin, când SI opune o rezistenţă atât de mică faţă de o ofensivă ce vizează recucerirea unei regiuni aflate sub controlul său.

Potrivit geografului francez Fabrice Balanche, expert pe probleme privind Siria, Jarablus are 30.000 de locuitori, dintre care jumătate persoane strămutate. Populaţia este în principal arabă, având înainte de sosirea Statului Islamic, în ianuarie 2014, minorităţi turkmenă şi kurdă.

Citește și: TP-Link a lansat oficial gama de telefoane Neffos pe piața noastră

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.