Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Te ascultă SRI? Cifre care bat FBI-ul

SRI

In Romania, cu o populatie de 16 ori mai mica decat cea a Statelor Unite, SRI asculta pe "securitate nationala" de doua ori mai multe telefoane ca FBI, potrivit coalitiaromanilor.org.

Concret, in 2014, SRI a facut 2.469 de interceptari pe securitate nationala la o populatie de 20 de milioane de locuitori (luam in calcul ca unii sunt plecati la lucru in strainatate), in timp ce FBI a facut 1.416 interceptari pe o lege similara la o populatie de 319 milioane.

Datele furnizate de rapoartele SRI arata ca in ultimii 10 ani totalul interceptarilor facut de SRI a crescut cu 700%. Aici includem atat interceptarile pe securitate nationala cat si cele cerute de DNA, parchete si alte institutii, astfel ca de de la 6.370 de interceptari, in 2005, s-a ajuns, in 2014, la 44.759 interceptari.

In analiza datelor ne-a atras atentia si numarul de interceptari facute de SRI pe "securitate nationala". Aceste interceptari sunt facute in baza Legii 51/1991 si au ca obiect infractiuni ce intra in categoria spionaj, tradare, amenintari teroriste, etc (a se veda art. 3 din lege). Pe perioada 2005-2013 numarul interceptarilor pe "securitate nationala" facut de SRI a crescut cu 265%.

Pentru a intelege evolutia acestor interceptari pe "securitate nationala" facute de SRI e binevenita o comparatie cu numarul de interceptari similare facut de FBI in SUA. O simpla comparatie a numerelor arata ca SRI intercepteaza de doua ori mai mult decat FBI, in contextual in care Romania nu este nici pe departe expusa la risc de spionaj si atac terrorist cum este SUA. Daca la aceste numere adaugi faptul ca Romania are o populatia de 16 ori mai mica decat Statele Unite, este lesne sa ne intrebam cine sunt cei interceptati de SRI pe "securitate nationala" in contextul in care, matematic, nu pot fi mai multi spioni si potentiali teroristi in Romania ca in SUA.

Este dreptul fiecarui roman sa stie de ce in Romania se asculta de doua ori mai mult pe securitate nationala ca in SUA, in contextual in care Romania are o populatie de 16 ori mai mica decat Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.