Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI face jocurile în Guvern: proiect controversat, primit cu dedicație

SRI

Faptul că SRI este o instituție foarte puternică și influentă nu mai este un secret pentru nimeni, dar foarte interesant este modul în care SRI își face jocurile ersonale în Guvern.

Citește și: DOLIU la Rio: Antrenorul Germaniei a murit în timpul Olimpiadei

Citește și: Schimbare MAJORĂ anunțată de ANAF. Sunt vizați toți românii cu carduri

Citește și: PNL taie în carne vie: Doi deputaţi sunt OUT

Citește și: Victor Ponta, anunț APOCALIPTIC pentru România: Ce ne așteaptă e TERIBIL

Un proiect extrem de controversat a fost aprobat de Ministerul Fondurilor Europene și, din primele date, se pare că a fost oferit cu dedicație celor de la SRI. Este vorba despre finanțarea controversatului soft prin care SRI ar fi urmat să monitorizeze întreaga populație a României și care a întâmpinat opoziție din partea societății civile, informează Romaniacurată.

Proiectele (cererea de finanțare împreună cu anexele aferente) s-ar fi depus prin aplicația MySMIS 2014. Acest apel finanța proiecte cu valoare de minimum 1 milion și maximul 26 de milioane de euro, valoarea apelului fiind de 40 de milioane de euro, prin urmare s-ar fi putut finanța cel mult 40 de proiecte de valoare minimă sau 1 proiect de valoare maximă (26 de milioane) și altele de valoare mică sau medie.

SRI a depus proiectul în aceeași zi în care a fost lansat apelul, pe  9 iunie (poza 2). O bănuială ar fi că a vrut să se asigure că va primi bucata cea mai consistentă de ”cașcaval ” din valoarea acestui apel. Nu am niciun dubiu că SRI știa dinainte de acest apel și de ce anume trebuie sa conțină cererea de finanțare, precum și cum arătau acestea dinainte de a fi făcute publice toate documentele apelului. Doar simpla administrare în MySMIS a unei aplicații cu toată documentația pregătită durează câteva ore, dezvoltarea ei și pregătirea anexelor, a documentelor semnate, a bugetului, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, obținerea aprobărilor pe linie ierarhică, toate acestea necesită de la o lună la câteva luni de pregătire. Ghidul solicitantului pentru acest apel a fost lansat public spre consultare pentru doar 5 zile, între 1 și 6 iunie 2016, urmând ca la doar 3 zile apelul de cereri de proiecte să fie lansat. SRI-ul are în continuare singurul proiect înregistrat în sistem, semn că doar SRI-ul a știut de acest apel.

  • Apelul despre care vorbim trebuia centrat pe evenimentele de viață ale cetățenilor, dar nicăieri în ghid nu se menționează care sunt cele 36 de astfel de evenimente. Simpla mențiune ar fi făcut mai transparent scopul finanțării. În schimb, ghidul “o scaldă” între subiectul big data, evenimente de viață și combaterea terorismului. O altă bănuială ar fi că apelul a fost dedicat SRI-ului și că lipsa de specificitate din ghid este deliberată, ca să ne amețească și să nu mai știm cine, ce și cum este finanțat. Pentru a avea informația completă, mai jos este lista cu evenimentele de viață a căror digitalizare și interconectare ar face obiectul finanțării:
  • Stare civilă: naștere – căsătorie – divorț – deces
  • Activitatea Agenților Economici: înființare, vânzare, modificare statut – obținere surse de finanțare – desfășurare activitate companie – faliment lichidare – constituire contracte, –  înregistrare pentru plata taxe
  • Drepturi și Obligații Cetățenești: – eliberare acte identitate, – obținere pașaport, -obținere permis conducere, – înregistrare autovehicul, – asigurări opționale și obligatorii,-  cumpărare închiriere casă, – înregistrare plată taxe PF
  • Muncă, Familie și Protecție Socială: –  servicii căutare loc de muncă, – asistență  accidente de muncă, -pensionare, -înscrierea alocației persoane cu handicap, – obținere îndemnizatie de creștere a copilului, – adopții
  • Afaceri Externe:– emigrare în România, – obținerea cetățeniei, – obținerea unei vize
  • Parcurs Educațional: – gimnaziu/ liceu/ universitate, – înscrierea la bibliotecă
  • Servicii Medicale:programare consult medical într-un spital
  • Promovare Turism: ghiduri și informații de călătorie.

În ghid însă sunt menționate spre exemplificare câteva instituții publice centrale care ar putea fi finanțate pe fiecare din categoriile de mai sus: MAE, MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Educației. SRI nu apare nicăieri și, dacă ar fi apărut în varianta spre consultare a ghidului, ar fi atras cu siguranță atenția.

  • SRI-ul nu este eligibil conform ghidului pentru că nu gestionează, nu coordonează și nici nu susține servicii publice ce vizează evenimentele de viată de mai sus, la fel cum nici nu contribuie la dezvoltarea acestora. Sau cine știe?! Mai mult, un proiect al SRI are puține șanse de a fi eligibil din două motive:
  1. Proiectele finanțate din fonduri europene trebuie să se supună aplicării Legii 277/2001 cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Este neclar și improbabil ca SRI să se poată plia pe prevederile acestei legi prin care este necesar acordul persoanei în cauza pentru a i se folosi datele. Bineînțeles, există și excepții de la lege: atunci când datele sunt folosite cu caracter statistic (sub anonimat însă) și când există indicații că prelucrarea datelor se face sub incidența existenței unei probleme de siguranță națională. Ori SRI vrea să ne transmită că are nevoie de datele noastre pentru că suntem într-o astfel de situație? Suntem suspecți sau amenințați?
  2. De asemenea, proiectele finanțate prin fonduri europene, inclusiv prin acest apel, în cazul în care se dovedește că au mai beneficiat de finanțare pentru același tip de activități, pot fi suspecte de dublă finanțare și se pot afla în situația în care trebuie să returneze fondurile primite. A mai beneficiat SRI de rambursare la o finanțare similară, de exemplu pentru proiectul din 2015 „SII Infrastructură –  Sistem  informatic integrat de interoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituții ale statului”, în valoare de 74.997.580,00 RON, autoritatea de management fiind Ministerul pentru Societatea Informaţională? Cercetăm, și cine află înaintea noastră să ne informeze…

Ar mai fi de menționat faptul că la momentul lansării acestui apel, Marius Bostan era ministrul Comunicațiilor și nu e de neglijat să reamintim că el era absolvent al Academiei SRI. Poate nu e de neglijat nici faptul că alte părți interesate ar fi dorit aprobarea acestei finanțări, din moment ce 10% din valoarea eligibilă a proiectului, adică aproximativ 2,5 milioane de euro poate fi alocată pentru consultanță, respectiv pentru contractarea de servicii de tipul scrierii cererii de finanțare, asistență juridică sau obținerea de avize. 2,5 milioane de euro nu este o sumă de neglijat și vom vedea și pentru cine va fi alocată în curând, dacă va continua finanțarea acestui proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.