Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI și STS prinse pe picior greșit în dosarul fraudelor de la CNAS

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

Serviciile secrete din România au fost prinse din nou pe picior greşit. Şi chiar într-un sistem pe care îl controlau. Este vorba despre fraudele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde ani de zile, foştii şefi au prejudiciat statul cu aproape 17 milioane de euro, informează B1 TV.

Filiala din România a gigantului american Hewlett-Packard este urmărită penal de către DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și un prejudiciu de peste 16,8 milioane euro pentru că ar fi vândut către CNAS, la prețuri supraevaluate, servicii de asistență tehnică și instruire pentru Sistemul Informatic Unic Integrat și pentru softul care asigura planificarea resurselor.

S-a întamplat în perioada 2007-2009, după cum arată procurorii DNA şi chiar sub nasul STS şi al SRI. Pentru că cele două servicii asigurau comunicaţiile speciale şi securitatea cibernetică.

Prezenţa SRI şi STS în dezvoltarea Sistemului Informatic Unic Integrat a fost confirmată la începutul anului trecut chiar de Vasile Ciurchea, şef al CNAS la acea vreme.

”STS şi SRI sunt paznicii, păstrătorii datelor din sistem. Oricine încearcă să pătrundă în sistem se vede şi stim sigur cine este. Reţeaua de transmitere a datelor e securizată. Ei au grijă ca aceste date să nu poată fi accesate de oricine, astfel ca un utilizator mai priceput de calculator să nu poată ajunge în el”, declara Ciurchea în ianuarie 2015 pentru Hotnews.

În contractele cu CNAS apare şi Siveco România care asigură proiectarea, dezvoltarea şi instalarea aplicaţiilor informatice. Fosta şefă a Siveco a fost condamnată la 2 ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală. Şi nu e singura companie cu probleme în justiţie implicată în contracte cu CNAS. UTI, firma lui Tiberiu Urdăreanu, asigură dosarul electronic de sănătate. În prezent, Urdăreanu este urmărit penal pentru că ar fi dat mită ca să câştige un contract de 15 milioane de euro cu primăria Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.