Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI, somat sa scoata toti ofiterii acoperit din presa

ponta spion acoperit ofiter

SRI este somat sa scoata ofiterii acoperiti din presa, iar Parlamentului i se cere adoptarea urgenta a unor modificari legislative care sa nu mai permita infiltrarea presei de catre ofiteri acoperit. Solicitarea este facuta de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) si alte ONG-uri.

"Cerem SRI să lase la vatră ofițerii acoperiți din presă. Organizațiile semnatare consideră firească și necesară demisia șefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri și presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curții Constituționale a României și a altor opozanți ai legilor Big Brother.

În acest context solicităm public Parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă a recrutării de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații. În acest fel opiniile și ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariștilor și nu ordinele primite de unii dintre aceștia de la serviciile de informații", se arata intr-un comunicat de presa.

Acestia amintesc ca Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere tarilor membre sa adopte legislatia necesara pentru a preveni infiltrarea in presa a ofiterilor acoperiti

"Recunoașterea publică a directorului SRI privind existența în presă de agenți/ colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezența ofițerilor acoperiți în mass-media. Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârșitoare de voturi) rezoluția 'Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană'. Rezoluția cere, între altele, statelor membre, să adopte legislația necesară pentru a preveni infiltrarea în redacții a ofițerilor de informații", se mai arat in comunicatul APADOR-CH.

Acestea cer si ca autoritatile sa nu se grabeasca cu adoptarea legilor Big Brother.

"Organizațiile semnatare cer autorităților și să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoțiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenția datelor, a fost invalidată de Curtea de Justitie a UE. Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adoptată. Directivele privind cartelele prepay și cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicităm autorităților române să renunțe la excesul de zel și să inițieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii", conchid semnatarii acestor solicitari.

Comunicatul APADOR-CH este semnat de asemenea de:

Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH

Mircea Toma, Presedinte, ActiveWatch

Ștefan Cândea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

Mihail Bumbes, Președinte, Asociația Miliția Spirituală

Tiberiu-Constantin Turbureanu, Președinte, Fundația Ceata

Vasile Crăciunescu, Președinte, Asociația Geo-Spatial.org

Elena Calistru, Președinte, Asociatia Funky Citizens

Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice

Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.