Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI spune că atacul cibernetic de la MAE a fost ȚINTIT: Doar anumite persoane au fost vizate

hacker

Atacul cibernetic contracarat de Cyberint vineri, săptămâna trecută, a vizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), respectiv a fost unul ţintit la adresa unor angajaţi din cadrul acestei instituţii.

"Sunt două lucruri fundamental diferite. Atacul de la MAE a fost un atac ţintit, chirurgical, de tip advance persistent threat. În spatele unui astfel de atac, de obicei, stă un actor statal. A fost un atac ţintit pe anumiţi angajaţi de acolo, noi am interceptat atacul respectiv, l-am oprit. Deci, nu a fost un atac widespread, cum ar veni, cu întindere mare. Al doilea, acest ransmoware WannaCry, WannaCrypt a fost un atac cu întindere mare (...) adică unde a găsit un loc unde a putut să acţioneze, a acţionat", a declarat Anton Rog, şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI, miercuri, într-o conferinţă de presă, susţinută alături de purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Citește și: Candidează la președinția țării și au apărut poze cu ea goală / FOTO HOT

Centrul Naţional Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informaţii, a reuşit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale din România, a informat SRI vinerea trecută. Potrivit sursei citate, acţiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

SRI a precizat că, cel mai probabil, tentativa a aparţinut unei ''entităţi asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear".

Citește și: Noul PARIU al modei: Pantofii din aur / VIDEO

"A fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociaţi anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente între instituţii, a fost prevenită materializarea atacului şi producerea de pagube, fiind identificate ţintele vizate, precum şi metodologia de atac. Relevant, din perspectiva securităţii cibernetice, este faptul că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul virtual, iar România nu reprezintă o excepţie", a menţionat SRI.

Potrivit reprezentanţilor SRI, nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creştere semnificativă în perioada imediat următoare, "ceea ce face imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete în acest domeniu la nivel naţional".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.