Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stare de URGENŢĂ: Franţa suspendă drepturile omului

alegeri franta

Franţa a avizat Consiliul Europei că măsurile ce decurg din starea de urgenţă instituită după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie ar putea implica suspendarea respectării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, autorităţile de la Paris invocând chiar o prevedere din această convenţie ce permite întreruperea aplicării ei în anumite circumstanţe excepţionale, transmite miercuri agenţia EFE, citată de Agerpres.

'Contextul internaţional şi informaţiile furnizate de serviciile secrete arată că ameninţarea teroristă în Franţa va avea un caracter durabil', se arată într-o notă transmisă de guvernul francez secretariatului general al Consiliului Europei. 

Această notă face referire la articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce menţionează posibilitatea unei derogări excepţionale privind aplicarea ei în caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă existenţa unei naţiuni. 

Totuşi, această excepţie nu priveşte şi articolele 2, 3, 4 şi 7, ce se referă la dreptul la viaţă, interzicerea torturii, munca forţată sau condamnarea penală atunci când nu există bază legală pentru sancţionarea unei infracţiuni. 

În cazul unor eventuale plângeri ulterioare unei decizii efective de suspendare a aplicării Convenţiei, Tribunalul pentru Drepturile Omului de la Strasbourg va trebui să se pronunţe de la caz la caz dacă este vorba despre o încălcare a drepturilor omului ce poate fi sancţionată de cele patru articole sus-menţionate.

Franţa a mai invocat o dată articolul 15 din Convenţie în anul 1984, în timpul tulburărilor din Noua Caledonie, unde o mişcare de secesiune a încercat să obţină independenţa acestui arhipelag din Oceanul Pacific.

Vezi şi: Premierul Franţei, discurs radical: 'UE nu trebuie să mai primească imigranţi'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.