Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stat Islamic cere armatei siriene şi Hezbollahului să-i permită să se retragă de la graniţa Siriei cu Libanul

isis oil petrol

Gruparea Stat Islamic a cerut armatei siriene şi aliatului acesteia, mişcarea şiită libaneză Hezbollah, să-i permită să se retragă de la graniţa Siriei cu Libanul către provincia siriană Deir Al-Zor (est), a indicat joi un oficial al alianţei militare pro-Assad, relatează agenţia Reuters. Forţele guvernului sirian şi mişcarea Hezbollah, susţinută de către Iran, încearcă să-i alunge pe militanţii Statului Islamic din regiunea siriană vestică Qalamun, situată la graniţa cu Libanul.

Ofensiva a început sâmbăta trecută şi a coincis cu o campanie a armatei libaneze în regiunea de graniţă a Libanului cu Siria, pentru alungarea Statului Islamic din zona Ras Baalbek (nord-estul Libanului). ''Statul Islamic a solicitat negocieri şi o retragere, şi armata siriană şi Hezbollahul au fost de acord'', a declarat oficialul menţionat.

Provincia Deir Al-Zor, care se învecinează la est cu Irakul, este aproape în întregime sub controlul Statului Islamic. Guvernul sirian deţine o parte de teritoriu în capitala provinciei, oraşul Deir Al-Zor, şi la baza aeriană din apropiere. Atât alianţa militară pro-Assad, cât şi armata libaneză au avansat către graniţa dintre cele două ţări - Siria şi Libanul - din direcţiile lor. Armata libaneză a indicat că nu-şi coordonează asaltul cu mişcarea Hezbollah sau cu armata siriană.

La începutul acestei luni, zeci de militanţi ai Frontului Al-Nusra şi mii de refugiaţi sirieni au fost transferaţi din Liban în Siria, în teritoriul aflat sub controlul rebelilor, în baza unui acord negociat între Hezbollah, guvernul sirian şi Frontul Al-Nusra. Mişcarea Hezbollah i-a oferit un sprijin militar decisiv preşedintelui sirian Bashar al-Assad în timpul războiului ce durează de şase ani în Siria. Implicarea Hezbollahului în Siria reprezintă o cauză de tensiuni politice la Beirut şi a afectat politica Libanului privind ''disocierea'' de conflictele regionale, conform Agerpres. Nord-estul Libanului a fost scena uneia dintre cele mai grave externalizări a războiului din Siria în Liban în 2014, când militanţi ai Statului Islamic şi ai Frontului Al-Nusra au atacat oraşul libanez Arsal (nord-est).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.