Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele UE vor alege sediul Agenţiei Europene a Medicamentului printr-un vot ce seamănă cu conclavul papal

digi24.ro
capsule medicamente

Miniştrii care participă luni la Consiliul UE pentru Afaceri Generale au pe agendă şi un complicat vot în urma căruia va fi ales oraşul ce va găzdui viitorul sediu al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care va fi mutat de la Londra odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, relatează agenţia Reuters. Sistemul de vot este atât de complex încât este comparat cu conclavul prin care este ales Papa. 'Nimeni nu ştie ce se va întâmpla, (miniştrii) vor sta închişi acolo ore în şir într-un vot secret ' în mai multe runde, explică o sursă diplomatică.

Dar competiţia intensă pentru găzduirea acestui important organism european a scos la suprafaţă şi rivalităţile dintre statele membre ale UE, întrucât acela care-l va găzdui va deveni şi un centru major pe harta industriei medicale europene. În total 19 oraşe şi-au depus candidatura pentru găzduirea viitorului sediu al EMA. Prin urmare, a fost evocată şi posibilitatea ca acest organism să aibă sedii în mai multe oraşe, însă mulţi dintre cei 900 de angajaţi ai săi ar putea refuza să se deplaseze între acestea, iar o asemenea împărţire a activităţii ar putea implica şi alte neajunsuri, precum întârzierile în procesul autorizării medicamentelor.

Amsterdam, Milano şi Barcelona au desfăşurat campanii intense pentru a convinge că merită cel mai mult să fie sediul EMA. Dar şi unele state din est şi-au susţinut ofertele, deşi un sondaj efectuat în rândul angajaţilor EMA a arătat că majoritatea ar prefera mai degrabă să-şi dea demisia decât să se mute într-una dintre aceste ţări. Prima rundă de vot va fi luni la Consiliul UE pentru Afaceri Generale în jurul orei 15:00 GMT. Dacă nu se obţine o majoritate, primele oraşe clasate în urma acestei runde vor intra în runda a doua a votului şi va urma eventual chiar o a treia dacă tot nu se obţine o majoritate, nefiind exclusă nici tragerea la sorţi în caz de egalitate deplină în ultima rundă.

Ieşirea Marii Britanii din UE va necesita mutarea de la Londra şi a Autorităţii Bancare Europene (ABE). Prin urmare, unele state încearcă să obţină din partea altora sprijin pentru un vot în favoarea găzduirii EMA, oferind la schimb votul pentru găzduirea ABE, sau invers. Aceste competiţii au stârnit atât de mult interes încât casa de pariuri Ladbrokes a publicat şi nişte cotaţii. Astfel, pariurile dau ca favorite în cursa pentru EMA oraşele Milano, Amsterdam şi Bratislava, deşi cel din urmă este în estul Europei, în timp ce pentru ABE sunt văzute ca favorite Frankfurt, Viena şi Dublin.

Însă rezultatul acestor competiţii stârneşte şi temeri la Bruxelles. 'Cel mai probabil rezultat va fi unul pervers', afirmă o sursă diplomatică neprecizată de Reuters, amintind de nemulţumirile deja manifestate în spatele uşilor închise de statele care nu par a avea şanse să primească sediul vreuneia dintre cele două organisme europene. Dar 'în final vom avea fum alb', spune cu optimism o altă sursă, făcând trimitere la conclavul papal ce are întotdeauna un deznodământ pozitiv, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.