Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite condamnă ferm proiectul construcţiei de noi locuinţe într-o colonie din Cisiordania

israel

Statele Unite au criticat miercuri decizia Israelului de a aproba construcţia de noi locuinţe într-o colonie din Cisiordania ocupată şi au atras atenţia aliatului lor că aceasta pune în pericol speranţele de pace, transmite AFP.

"Condamnăm cu fermitate recenta decizie a guvernului israelian de a continua un proiect ce ar înfiinţa o nouă colonie importantă mult în interiorul Cisiordaniei", a afirmat Departamentul de Stat, subliniind că situl ar putea număra la final până la 300 de unităţi şi ar fi "mult mai apropiat de Iordania decât de Israel".

"A autoriza retroactiv avanposturi în vecinătatea sau a redesena limitele coloniilor existente nu schimbă faptul că această aprobarea contrazice vechile declaraţii publice ale guvernului israelian, potrivit cărora nu intenţionează să înfiinţeze noi colonii", a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Mark Toner.

Citește și: "Pacea este pe-aproape şi vom ajunge la ea", afirmă preşedintele Columbiei

Construcţia acestei noi colonii reprezintă "un nou pas spre consolidarea realităţii unui stat unic cu ocupaţie perpetuă ce este în contradicţie fundamentală cu viitorul Israelului ca stat evreu şi democratic", a menţionat Mark Toner.

Pentru comunitatea internaţională, prezenţa a aproape 600.000 de colonişti israelieni în teritoriile palestiniene ocupate reprezintă unul din principalele obstacole în calea reglementării conflictului israeliano-palestinian, vechi de aproape 70 de ani.

Organizaţia neguvernamentală "Pacea acum" care militează împotriva colonizărilor a informat sâmbătă că guvernul israelian a dat undă verde construcţiei a 98 de locuinţe într-o colonie din Cisiordania ocupată, precum şi a unei zone industriale israeliene în apropiere de Ramallah.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt al ONG-ului israelian, cele două proiecte au fost aprobate la 28 septembrie de înalta comisie pentru planificare a administraţiei militare israeliene, după ce în prealabil obţinuseră acordul ministerului apărării, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman.

Noile locuinţe vor fi construite în apropierea coloniei Shilo, la nord de Ramallah, şi vor permite relocarea coloniştilor rezidenţi din avanpostul Amona.

Curtea Supremă a Israelului a decis recent că Amona, unde trăiau vreo 40 de familii israeliene pe un teren palestinian privat, trebuie să fie distrusă până la 25 decembrie.

Avanposturile sunt colonii ilegale, nu doar pentru comunitatea internaţională, dar şi pentru legea israeliană.

Ministerul israelian de externe, aflat sub responsabilitatea premierului Benjamin Netanyahu, a respins criticile americane, anunță Agerpres.

"Cele 98 de unităţi de locuit aprobate la Shilo nu reprezintă o nouă colonie (...) şi nu vor modifica limitele municipale", a subliniat ministerul într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.