Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite, îngrijorate de noua lege ungară privind ONG-urile cu finanţare externă

soros

Guvernul Statelor Unite s-a declarat miercuri îngrijorat de noua legislaţie ungară referitoare la organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare externă, act normativ adoptat marţi de parlamentul de la Budapesta, relatează Reuters. Legea respectivă, care a provocat numeroase controverse, sporeşte controlul guvernamental asupra organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de finanţare externă, proiect criticat de Uniunea Europeană şi de ONU şi care vizează în mod special organizaţiile susţinute de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Într-un comunicat, ambasada SUA la Budapesta afirmă că Washingtonul 'este preocupat' de adoptarea legislaţiei care 'în mod incorect împiedică un grup de organizaţii ale societăţii civile ungare ţintit, dintre care multe se concentrează pe combaterea corupţiei şi pe protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor civile'. ''Această nouă lege, în mod special în contextul retoricii guvernamentale ce prezintă organizaţiile societăţii civile cu finanţare externă ca acţionând împotriva intereselor societăţii, stigmatizează organizaţiile locale şi are un efect teribil asupra capacităţii ungurilor de a se organiza şi de a transmite guvernului temerile lor într-o manieră democratică'', menţionează ambasada americană în Ungaria.

SUA consideră că, dacă va fi promulgată, noua legislaţie ungară privind ONG-urile care beneficiază de finanţare externă va constitui un pas înapoi faţă de principiile dreptului la liberă asociere şi liberă exprimare promovate şi susţinute de către Uniunea Europeană, NATO şi OSCE. Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanţări externe de peste 7,2 milioane de forinţi (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept 'organizaţii susţinute din străinătate'. În schimb, guvernul de la Budapesta susţine că vrea să se asigure că există o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte activitatea acestor ONG-uri, potrivit Reuters. ONG-urile şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că legea le stigmatizează şi încearcă să le reducă la tăcere, conform Agerpres.

Examinarea proiectului legislativ adoptat marţi de Budapesta, pregătit timp de mai multe luni, a fost amânată de mai multe ori pe fondul criticilor contra acestei măsuri considerate discriminatorii de către detractorii săi. Experţii Consiliului Europei îi ceruseră Ungariei să modifice proiectul de lege, estimând că sancţiunile suportate de ONG-uri, în special posibila lor dizolvare, în caz de încălcare a legii sunt 'disproporţionate'. Această iniţiativă şi legea privind universităţile străine adoptată în luna aprilie care vizează în special Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de Soros la Budapesta, au fost condamnate de către Uniunea Europeană şi au dus la ample manifestaţii de protest în capitala ungară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.