Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statistica îl contrazice pe Nicușor Dan: Ce s-a întâmplat, cu adevărat, la Sectorul 1

clotilde armand nicusor dan

Bătălia pentru Sectorul 1 din Bucureşti a fost cea mai disputată din toată Capitala la alegerile locale din iunie. Dacă seara, Clotilde Armand era declarată câştigătoare de către exit-poll-uri, a doua zi dimineaţă şi după numărarea tuturor voturilor au arătat exact invers. Candidatul PSD, Dan Tudorache a fost cel declarat câştigător.

Citeşte şi: Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, făcuţi praf: 'Sunteţi cvasi-mediocri'

Au urmat suspiciunile şi acuzaţiile de fraudă. Cei de la USB au contestat totul şi de aici până la război a mai fost doar un pic. Cei de la openpolitics.ro spun că statistica îi contrazice pe cei de la USB.  Factorul care prezice cel mai bine marja de victorie a lui Tudorache asupra lui Armand din fiecare secție de votare este diferența dintre procentele de vot pentru Victor Ponta (PSD) și procentele obținute de Klaus Iohannis (PNL) în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014 în aceleași secții. Ideea ar fi că din punct de vedere statistic nu există semne de fraudă.

Citeşte şi: Adrian Năstase vrea să fie avertizor de integritate: Propunere inedită pentru Raluca Prună

Dacă voturi valide pentru Armand au fost invalidate în mod voit, atunci proporția de voturi nule din trecut nu ar trebui să explice diferența dintre cei doi candidați, decât dacă sugestia este că fraude identice s-au petrecut în 2012 și 2014. Un astfel de tip de fraudă are necesita o coluziune pe scară largă între reprezentanții principalelor partide. Acest scenariu este puțin probabil dat fiind că toate partidele parlamentare, nu numai cele mari au întotdeauna reprezentanți în comisia fiecărei secții de votare, dar și fiindcă gradul de polarizare din politica românească a fost unul remarcabil în ultimii ani. Absența sau prezența unui reprezentant sau delegat USB în secția de vot nu are un impact asupra diferenței de voturi dintre Armand și Tudorache, mai spune sursa citată.

Citeşte şi: Un primar PSD şi-a dat demisia pentru că...muncește prea mult: A ajuns în spital

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.