Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statuia lui Ion I.C. Bratianu, inaugurată în parcul ce îi poartă numele din Oradea

wikipedia.org
I C Bratianu

Un grup statuar dedicat fostului prim-ministru şi lider liberal Ion I.C. Brătianu, creaţie a artistului Radu Ciobanu, a fost dezvelit vineri, la Oradea, în parcul cu acelaşi nume, la eveniment fiind prezenţi, alături de primarului oraşului, Ilie Bolojan, preşedintele PNL, Ludovic Orban şi liberali din conducerea partidului, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: Gigi Becali a CEDAT, în direct, după vestea unui nou dosar: 'Este MINCIUNĂ, MINCIUNĂ, MINCIUNĂ...'

"De ce am ţinut ca o statuie a lui I.C. Brătianu să fie în această parte de ţară? Pentru că, aşa cum ştiţi, astăzi se împlinesc 90 de ani de când Ionel Brătianu a decedat, fiind la vremea respectivă, în 1927, în funcţia de prim-ministru a României la vârsta de 63 de ani. A încheiat o carieră politică în care şi-a pus amprenta asupra a ceea ce este astăzi ţara noastră, având un rol major, alături de alţi câţiva oameni politici de seamă, alături de armata noastră, de generalii care au condus Armata română la ceea ce este România astăzi şi la faptul că Oradea, Aradul, Timişoara şi celelalte oraşe sunt astăzi în România", a declarat primarul Oradiei. 

Grupul statuar include, pe lângă statuia lui Brătianu, un stâlp din piatră pe care se află stemele celor patru regiuni istorice şi o acvilă, alături de o placă comemorativă. 

"Eu nu mi l-am imaginat pe Ionel Brătianu singur. Mi l-am imaginat într-un anumit context, într-o anumită construcţie politică. Ceea ce vedeţi, această coloană, stema regală cu cele patru provincii unite, reprezintă România Mare, acvila regală reprezintă Armata română care apără agresiv această construcţie şi Ionel Brătianu ca un stâlp al acestei construcţii, arătând cu mâna spre - "Iată, aceasta este ţara noastră!". Vreau să fie un mesaj pentru generaţiile viitoare, să ştie cine au fost bunicii şi străbunicii lor, pentru ca să ştie cine sunt şi ei", a declarat artistul sătmărean Radu Ciobanu.

Citeşte şi: Borcea, acuzat de magistraţi că şi-a FOLOSIT copiii.Cum au motivat judecătorii respingerea eliberării

Festivitatea de dezvelire a statuii a inclus un ceremonial militar şi religios, urmat de depuneri de coroane din partea oficialităţilor. 

Omul politic Ion I.C. Brătianu (1864 - 1927) a fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal, de mai multe ori ministru şi prim-ministru liberal, de numele căruia se leagă Războiul pentru Întregirea Naţională, Unirea de la 1918, Constituţia României din 1923 ş.a. 

Din decembrie 1908 şi până la moartea sa, în 1927, a fost preşedintele celui mai important partid din perioada interbelică - Partidul Naţional Liberal. În lunga sa carieră politică a deţinut preşedinţia Consiliului de Miniştri în mai multe rânduri. De numele său se leagă mari evenimente din istoria contemporană a României: Războiul de Întregire naţională (1916-1919), Unirea Transilvaniei cu ţara, Constituţia din 1923. Creionate în Programul politic al PNL din 1913, marile sale proiecte s-au concretizat imediat după prima mare conflagraţie mondială: introducerea votului universal, aplicarea reformei agrare, adoptarea Constituţiei. 

Anterior inaugurării grupului statuar, liderii liberali, prezenţi la Oradea la şedinţa Biroul Politic Naţional, au participat la o slujbă de pomenire a Ion I.C. Brătianu, la Biserica cu Lună din centrul municipiului.

Citeşte şi: Iohannis, semnal DUR pentru Republica Moldova: 'Intrarea în UE prin unirea cu România nu e o soluţie...' - VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.