Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic a distrus muzeul din Mosul. UNESCO apel de urgenta catre Consilul de Securitate

muzeu statul islamic

Directoarea generală a UNESCO a solicitat joi o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite după ce jihadiști din rândul grupării Statul Islamic (SI) au distrus mai multe sculpturi preislamice la muzeul din Mosul, în nordul Irakului, scrie AFP.

"Acest atac este mai mult decât o tragedie culturală, este în același timp și o problemă de securitate pentru că alimentează fanatismul, extremismul violent și conflictul din Irak", a denunțat șefa UNESCO, Irina Bokova, într-un comunicat după difuzarea unei înregistrări video publicate de SI.

"Este motivul pentru care l-am contactat imediat pe președintele Consiliului de Securitate pentru a-i cere să convoace o reuniune de urgență a Consiliului privind protecția patrimoniului irakian în calitate de element care face parte integrantă din securitatea țării", a precizat ea.

Gruparea Statul Islamic a difuzat joi o înregistrare arătând militanți care doboară statuile de pe soclul lor și le distrug cu lovituri de baros. Ei au vandalizat colecțiile muzeului din Mosul în care se află obiecte cu o valoare inestimabilă din perioadele asiriană și elenistică, datând cu mai multe secole înainte de era creștină.

Într-o altă scenă a acestei înregistrări cu o durată de cinci minute, ei folosesc un perforator pentru a desfigura un impozant taur asirian din granit, la situl arheologic de la Poarta Nergal din Mosul, oraș aflat din vară sub controlul jihadiștilor.

Acest taur are un geamăn expus la British Museum, la Londra.

"Credincioși musulmani, aceste ruine din spatele meu sunt idoli pentru popoarele din trecut care le adorau în loc să i închine lui Allah", declară un jihadist aflat în fața camerei video.

Experții au confirmat și deplâns aceste distrugeri care au fost comparate cu demolarea statuilor lui Buddha de la Bamiyan de către talibanii din Afganistan, în 2001.

Irina Bokova a subliniat că aceste distrugeri reprezintă o încălcare a Rezoluției 2199 adoptate de Consiliul de Securitate al ONU la începutul lui februarie pentru a împiedica traficul cu antichități furate din Siria și din Irak, considerate ca o sursă cheie pentru finanțarea grupării SI.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.