Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME. Cum facea procurorul lui Voiculescu afaceri cu tablouri. De ce i se cere arestarea

Emilian Eva, procurorul care a instrumentat dosarul in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare este in prezent retinut de DNA si i se cere arestarea. Potrivit referatului intocmit de DNA Emilian Eva a pretins si primit mita tablouri de la doctorul Dan Tesloianu pe care ulterior a incercat sa le valorifice chiar si peste hotare. Pretentiile ridicate de procuror erau justificate de faptul ca acesta il scapase pe doctor de un dosar penal, clasand cauza.

In intervalul august 2014-iunie 2015, inculpatul EVA EMILIAN a tranzacţionat un număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Eva Emilian a clasat dosarul doctorului Dan Tesloianu care il trata pe tatal sau la Spitalul Clinic de Urgenţă „Profesor dr.Nicolae Oblu” din Iaşi.

„Ulterior soluţionării favorabile a acestei cauze, în intervalul august 2014 – martie 2015, EVA EMILIAN a pretins şi primit diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată, de la numitul TESLOIANU DAN NICOLAE", se arata in referatul procurorilor.

Emilian Eva si-a gasit in timp si un alt furnizor de tablouri, TEGZES GABOR, samsar de opere de artă care-şi desfăşoară activitatea preponderent în zona Transilvaniei.

Una dintre achizitii i-a dat batai de cap lui Emilian Eva, acesta incercand sa vanda tabloul in Marea Britanie si ulterior intampinand dificultati in a-l aduce inapoi in tara, dupa ce nu a reusit sa obtina pe el suma ceruta.

"În contextul pretinderii şi primirii cu titlu de mită, în ianuarie 2014 de la TESLOIANU DAN NICOLAE a unei picturi semnate de DIMITRIE BEREA „Natură statică cu statuetă de abanos”, inculpatul EVA EMILIAN a depus demersuri pe de o parte, pentru a valorifica această operă de artă pe teritoriul unui stat străin, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii unde intenţiona să o valorifice contra sumei de 15.000 de euro, iar pe de altă parte, pentru a disimula originea ilicită a acesteia, sens în care a obţinut acte justificative de transport şi proprietate pe numele fiicei sale, EVA BIANCA MĂDĂLINA.

EVA BIANCA MĂDĂLINA a obţinut în luna februarie, un Certificat de export privind trei tablouri semnate de DIMITRIE BEREA, dintre care unul obţinut de la TESLOIANU DAN NICOLAE fără a cunoaşte modul de transmitere a tabloului, pe care le-a transportat până în Anglia şi le-a depozitat la un anume „RADU”, fratele numitei PASCARU MIHAELA, procuror în cadrul P.T. Iaşi, cu care EVA EMILIAN avusese anterior o relaţie din care a rezultat un copil", se mai arata in referat.

Afacerile cu tablouri erau insa la ordinea zilei pentru Eva Emilian, el se implica in acestea in mod direct, sau le desfasura prin intermediari, fie prin tranzactii directe cu colectionarii interesati, fie prin tranzactii online prin intermediul site-ului OLX.

Iata cum se faceau afacerile.

Intermediarul EVA IOAN a fost trimis de către inculpatul EVA EMILIAN la un colecţionar de artă din municipiul Iaşi, respectiv HORTENZIU-NICOLAE ALDEA, cu scopul vânzării unor picturi, care-i aparţineau lui EVA EMILIAN:

……………..

EVA EMILIAN: I-ai zis de ceilalţi trei?

EVA IOAN: Poftim?

EVA EMILIAN: I-ai zis de ceilalţi trei?

EVA IOAN: Da, i-am zis de ceilalţi trei şi a zis că la Stratan... neinteligibil... luat ăla, pentru că ei nu au bani. A zis că el o să te ia în râs, a zis că singurul care poate să-ţi ofere nişte bani şi ceva lucrări - nu cred că... toţi banii ăştia, că a zis că aici, în Moldova nu poţi să obţii banii ăştia …a zis că ar fi Tesloianu.

EVA EMILIAN:Aha...

EVA IOAN: Deci a zis că el ar fi singurul... dar că nu-ţi dă banii ăştia, cât ţi-am zis eu deci... dar a zis că s-ar putea să-ţi dea ceva, dar nu ştiu dacă-ţi dă banii ăştia care-i vrei tu. A zis că da, asta este. Şi a zis că poate îi aduc şi expertiza şi am zis că nu o am la mine momentan. Şi a zis că în caz de mă gândesc, să vin cu el, cu expertiza şi a zis să mâ gândesc la ce vreau în schimb. A zis că... na. Şi în rest, nimic. Că a stat pur şi simplu, aproape o jumate de oră şi s-a uitat la catalogul cu Ciucurencu...

EVA EMILIAN: Aha...

La data de 06-03-2015, la ora 18:04:27, între colectionarul ALDEA HORTENZIU-NICOLAE şi EVA IOAN are loc următorul dialog:

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Da.

EVA IOAN: Bună ziua! Ce faceţi, domn doctor?

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Bună ziua! Cine-i?

EVA IOAN: Băiatu' de la Roman.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Foarte bine.

EVA IOAN: Foarte bine.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Fac curat în grădină să vină primăvara.

EVA IOAN: E bine.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Ia zi!

EVA IOAN: Am un... nişte tablouri.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Măi, dacă sunt bune... Să vedem şi lucruri... M-am săturat de falsuri şi de... de fleacuri. Dacă ai ceva serios, hai! Dacă nu, dă-le pace!

EVA IOAN: Păi am un...[neinteligibil] Reno.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Aşa. Altceva?

EVA IOAN: Un Oskar Nagy.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Nu. Cu bozgurime, nu. Bozgurime, nu. Ia-le de-a... cu aia roşie de-acolo. Nu.

EVA IOAN: Aha.

ALDEA HORTENZIU NICOLAE: Dacă ai ceva pe româneşte

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.