Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stenograme din ședința ANP! Directorul face dezvăluiri despre recursul compensatoriu: 'Nu e momentul să ne învrăjbim'

penitenciar inchisoare

Directorul ANP a dezvăluit în ședința Consiliului de conducere al ANP care sunt cauzele care au dus la erori în aplicarea recursului compensatoriu, solicitându-le acestora să fie reţinuţi în privinţa aprecierilor referitoare la implementare. Marian Dobrică susţine că ar mai putea apărea situaţii similare.

"Au fost câteva situaţii în care au fost puşi deţinuţi în libertate înainte de termenul normal (..) sau după acest termen. Toate situaţiile astea sunt generate de un singur lucru: de introducerea în aplicaţie, ulterior datei de 18 octombrie, de modificări, pentru că a uitat ăla de pe secţie să spună că de fapt o camera nu era de deţinere ci de infirmerie, fiind camera de infrmerie nu atrăgea zile câştigate, sau spaţii care, deşi sunt într-o clădire care este stabilită cu grad de conformitate sau neconfirmitate, le-au schimbat profilul, că au fost de tranzit, de deţinere sau infirmerie", potrivit stenogramei şedinţei Consiliului de conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, furnizată de Federaţia Sindicatelor din ANP.

Citește și: Primul ministru care recunoaște problema: 'Legea salarizării ne scade venitul' unora

La şedinţa care a avut loc vineri la care au participat şefi de direcţii şi reprezentanţii sindicatelor, directorul general al ANP a precizat că a dispus verificări în toate unităţile, referitoare la implementarea legii recursului compensatoriu, menţionând că ar mai putea fi situaţii în care calculul să nu fi fost corect.

"Am dispus (..) ca toate unităţile să fie luate la mână astfel încât să încercăm să coroborăm datele pe care ei le au în teritoriu cu aplicaţia noastră şi să facem cumva corecturile necesare. Acest proces va continua până în data de 15 noiembrie, când credem că vom finaliza acest proces. Până atunci există, măcar teoretic, posibilitatea să mai avem situaţii punctuale în care calculul celor şase zile să nu fie unul corect şi care să reflecte realitatea. Aceste modificări apar independent de vointa şi posibilităţile noastre de anticipare. Cei care au introdus date în aplicatie nu au înştiintat nici măcar structura de evidenţă din unitatea respectivă. (..) Şi-a dat seama că a greşit iniţial, ca să nu pară în culpa a zis că le operează şi nu le mai vede nimeni, numai că acea nouă introducere de date se repercutează faţă de toţi deţinuţii care au trecut prin acele spaţii şi nu sunt puţini. Pe parcursul a cinci ani, îţi trec printr-o camera cu zecile, dacă nu chiar cu sutele", a precizat, în şedinţă, Marian Dobrică, conform Mediafax.

Citește și: Liviu Dragnea a dat lovitura: tainul plătit pentru a recâștiga majoritatea parlamentară

De asemenea, având în vedere că unii dintre cei care au fost condamnaţi au trecut şi prin direcţiile de arest preventiv care aparţin MAI, directorul general ANP spune că ar putea ieşi la iveală şi alte situaţii în care calculul să fie eronat, odată cu semnarea ordinului de ministru privind clasificarea unităţilor de arest preventiv, din punct de vedere al condiţiilor.

"Uitaţi-vă ce se întâmplă la poliţie, nici până astăzi, la o lună de zile de la momentul în care trebuiau finalizate documentele pentru aplicarea legii 169, nu au ordin de ministru pentru acele spaţii. Când va apărea ordinul MAI privind spaţiile, vom avea o altă influenţă în sistem, vom băga acele date şi ne vom trezi, pe baza comunicării pe care le fac aresturile, că am ţinut deţinuţi în penitenciare deşi trebuiau eliberaţi pe 19 octombrie", a precizat Dobrică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.