Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME incendiare din dosarul primarului Braşovului. Interceptări pe siguranţă naţională

Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a fost reţinut luni seara, după ore de percheziţii şi audieri, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit - 4 infracţiuni.

Anchetatorii susţin că, din anul 2006, de când este primar, Scripcaru a creat în jurul său un grup de interese reciproc avantajos, format din oameni de afaceri care au beneficiat de cvasi-totalitatea contractelor de achiziții publice încheiate de Primăria Brașov. Din declarațiile date în cauză, dar și din procesele verbale de redare a unor comunicări telefonice, a rezultat că acesta controlează întreaga activitate din cadrul Primăriei Brașov, dar și din cadrul societăților la care Municipiul Brașov este asociat.
Primarul Scripcaru, acționând pentru protejarea intereselor BEPCO SRL, îşi mustra subalternii dacă aceștia nu acționau conform dorințelor reprezentanților firmei, cum rezultă din convorbirile  purtate în cauză. Edilul şi ceilalţi suspecţi au fost interceptaţi în baza unor mandate pe siguranţă naţională, emise de ÎCCJ.
Frățilă Simona: Da. Ia zi și tu, la trei jumate am fost chemată la Primărie.
Domn: De ce?
FSM: E... o poveste mai lungă.
Domn: Da’ nu ca...
FSM: Păi nu da’... din urmă că n-am  făcut eu ceva, n-am vrut să fac, să lucrez cu BEPCO într-o problemă și m-a pârât BEPCO la Primărie.
(convorbire purtată de Frățilă Simona în data de 03.03.2015)
COSTAN SIMINA MARIANA: Păi da, dar asta-i arma noastră, deci ne facem noi socoteala şi dacă le-o spunem, le-o spunem după ce vedem ce ne iese. Nu?
COTICIU DRAGOŞ: Corect, corect! Aşa este!  No, şi, iară, chiar a fost utilă discuţia pe partea  asta de ce primesc ei subvenţii, ne-am, ne-am dumirit şi am găsit un punct ăăă, la care lor nu le convine, dar primarului o să-i surâdă, clar!
COSTAN SIMINA MARIANA: Aha! Bun! Perfect!
COTICIU DRAGOŞ: Adică subvenţia care o primesc ei de la Primărie pentru producţie, este mult mai mare decât subvenţia pe care ar plăti-o Primăria pentru partea de transport dacă producem noi.
COSTAN SIMINA MARIANA: Aaa!
COTICIU DRAGOŞ: Aicea, e clar că lui TETKRON nu-i convine, dar e clar că primarului o să-i convină dacă o să i se prezinte la modul ăsta! (convorbire purtată în data de 12.02.2012)
Un martor din dosarul lui George Scripcaru a afirmat că primarul municipiului Braşov susţinea că SC CET SA "trebuie să dispară", iar edilul nu avea răbdare să audă până la capăt soluţiile tehnice care puteau eficientiza activitatea acestei societăţi. 

Informaţia apare în referatul înaintat de DNA Tribunalului Braşov cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui George Scripcaru şi a oamenilor de afaceri Mihai David şi Simina Costan. 

"După trecerea societăţii în proprietatea municipiului Braşov, în perioada 2006-2007, AGA CET SA a prezentat primarului mai multe soluţii care puteau eficientiza activitatea societăţii, însă acesta nu a fost interesat, dorind închiderea acesteia, astfel cum rezultă şi din declaraţia martorului P.M: 'Primarul spunea că CET-ul trebuie să dispară. De asemenea, nu avea răbdare să audă până la capăt soluţiile tehnice care puteau eficientiza activitatea CET. În perioada 2006-2007 în AGA CET s-au prezentat mai multe soluţii tehnice pentru creşterea eficienţei CET însă nu s-a luat vreo hotărâre", se precizează în referat. 

În dosar se fac cercetări privind infracţiuni de abuz în serviciu şi dare/luare de mită, săvârşite în perioada 2010-2012, în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Braşov sau SC Tetkron SRL, societăţi deţinute de UAT Municipiul Braşov, cu SC Bepco SRL Ghimbav, deţinută şi controlată de Simina Costan, Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO) şi Mihai David (fost director Hidroelectrica SA), prin care s-au urmărit devalizarea celor două societăţi şi scoaterea acestora de pe piaţa energiei în favoarea Bepco.
Procurorii DNA mai spun că AGA de la CET SA Braşov era una ''formală'', în condiţiile în care, conform documentelor şi mărturiilor, primarul personal aproba ordinea de zi pentru toate şedinţele, iar conducerea CET discuta problemele societăţii cu edilul. 

Potrivit informaţiilor din referatul înaintat de DNA Tribunalului Braşov cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui George Scripcaru şi a oamenilor de afaceri Mihai David şi Simina Costan, modul de lucru în AGA de la CET Braşov şi faptul că AGA era una formală rezultă din declaraţia unui suspect, dar şi din discuţia purtată la data de 8 februarie 2012 între preşedintele AGA CET, Lucian Ionescu, şi directorul economic Simona Frăţilă: 

''Lucian Ionescu: Nu, nu, nu, nu! Stai! Adică mâine după ce vorbim noi, să vină şi ei peste noi şi să discutăm cu toţii sau cum e, că n-am înţeles? 
Simona Frăţilă: Da. Ceva de genul ăsta vrea. 
Lucian Ionescu: Păi, nu ştiu! 
Simona Frăţilă: Pentru că este o investiţie, este o investiţie pe care dânşii o doresc, deci vor CT-urile şi PT-urile, care acuma sunt individuale şi noi suntem producători, vor să bage în reţeaua de transport pentru investiţii. Ştiţi? 
Lucian Ionescu: Nu înţeleg! N-am înţeles nimic! N-am înţeles! 
Simona Frăţilă: E alimentată tot de la ei! 
Lucian Ionescu: Cum? 
Simona Frăţilă: Să fie alimentată tot de la ei! 
Lucian Ionescu: Păi, nu ştiu! 
Simona Frăţilă: Tocmai de aceea vreau să mâine discutăm un pic acest subiect. 
Lucian Ionescu: Dacă, dacă pentru mine este rentabilă sau nu astfel de variantă. Aicea trebe', nu e vorba de vorbe, este vorba cu ce mă aleg eu. (...) 
Simona Frăţilă: Şi că aceasta ... Am înţeles că a avut loc, discuţia aceasta a avut loc, doamna Simina a vorbit-o direct cu domnul primar. 
Lucian Ionescu: Bun, dacă a vorbit-o cu primaru', atuncia cu atât mai mult eu nu mă întâlnesc cu ea.''

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.