Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stenogramele lui Codruț Marta l-au înfundat pe Sorin Blejnar: judecătorii deconspiră REȚEAUA

blejnar

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în primă instanță. Judecătorii au folosit stenogramele în care apare Codruț Marta pentru a ilustra cum s-a organizat grupul infracțional din jurul celor doi și cine a fost creierul întregii afaceri.

Citește și: Informație dureroasă despre Victor Ponta: abia acum s-a aflat

Creierul întregii afaceri Radu Nemeş a fost găsit vinovat că a pus la cale un mecanism ingenios de fraudare a bugetului de stat prin vânzarea ilegală a aproape 90.000 de tone de motorină euro 5. Aceasta era achiziţionată în regim suspensiv de accize, sub aparenţa folosirii ei în procesul de fabricare a unor produse petroliere inferioare în antrepozitul fiscal al firmei Excella Real Grup. Totul s-a întâmplat în perioada mai 2011- iulie 2012. În acest mecanism erau implicaţi zeci de oameni de afaceri, firme, cisterne cu ţiţei etc.

Pentru a nu atrage atenţia, Nemeş „a manifestat o preocupare constantă pentru constituirea şi consolidarea unui palier de protecţie a grupării infracţionale pe care o coordona, alcătuit din funcţionari cu putere de decizie în cadrul unor instituţii publice cu competenţe în această materie (ANAF ori Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă)“, informează Adevărul.

Curtea de Apel Bucureşti a arătat că potrivit probelor din dosar Blejnar şi Comăniţă au făcut parte din acest „palier de protecţie“. Acest fapt rezultă din „maniera voit ineficientă în care şi-au exercitat atribuţiile ce le reveneau în virtutea funcţiilor deţinute“, în sensul că aceştia au primit sesizări oficiale, cu informaţii precise şi concludente despre Nemeş, dar „nu au intervenit cu promptitudine şi fermitate“.

Magistratul a explicat că „atunci când totuşi astfel de acţiuni de control au fost demarate, acestea s-au desfăşurat într-o modalitate formală şi superficială, care nu avea aptitudinea de a identifica faptele de evaziune fiscală“.

„Ansamblul probator strâns în cauză pune în evidenţă faptul că Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă au acţionat cu intenţie, urmărind ca în virtutea funcţiilor publice pe care le deţineau în cadrul instituţiei a cărei menire era tocmai aceea de a interveni pentru descoperirea şi stoparea activităţii evazioniste, să-i ajute pe membrii grupului infracţional, în baza unor înţelegeri intermediate de Codruţ Marta şi Elan Schwartzenberg“, este concluzia Curţii de Apel Bucureşti.

Filajul la Codruț Marta l-a înfundat pe Blejnar

Pe mai multe pagini din motivarea sentinţei, magistratul a prezentat pe larg zeci de interceptări, filaje şi schimburi de sms-uri între cei implicaţi. De exemplu, pe 10 februarie 2012, Marta l-a contactat pe Nemeş, să vadă dacă sunt „noutăţi ceva”, acesta din urmă răspunzându-i că nu, deocamdată, şi că „dăm înainte, uşurel, aşa”, după care cei doi au stabilit să se întâlnească „luni  (13 februarie 2012) …tot aşa, seara, tot aşa, pe la ăla, pe acolo”. Potrivit judecătorului, Nemeş şi Marta au discutat codificat şi despre un transfer bancar, de 1,1 milioane de euro, de la offshore-ul controlat de „Regele Motorinei”, Corrallys Investments Limited din Emiratele Arabe Unite, către compania Melici Management Inc,  controlată de Schwartzenberg. Astfel, Nemeş a spus că trebuie să fie „opt în total”, iar Marta a spus că a primit „numai vreo patru, în total 1,1”.  Documentele bancare au confirmat traseul banilor. De asemenea, potrivit actelor de la dosar, alte sume de bani au plecat din România, prin Dubai, către firme din SUA, controlate de Nemeş.

Curtea de Apel Bucureşti a dat condamnări dure în acest caz: Radu Nemeş - 9 ani, Diana Nemeş, soţia lui Radu Nemeş - 7 ani, Sorin Blejnar, fost şef al Fiscului - 5 ani, Viorel Comăniţă, fost şef al Vămilor - 5 ani, Dan Secăreanu, fost ofiţer în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) -5 ani. Sentinţa nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea Supremă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.