Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg cere menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat miercuri ca "importantă" menţinerea sancţiunilor economice impuse Rusiei în 2014 de către Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, după anexarea considerată ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, relatează France Presse.

Deoarece acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei între forţele guvernamentale şi rebelii proruşi, nu sunt respectate, "comunitatea internaţională trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să-şi respecte obligaţiile", a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles. "Este important ca sancţiunile economice să fie menţinute", a reiterat el.

Citeşte şi: Barack Obama: 'Gitmo este o pată pe onoarea noastră naţională' - Full VIDEO

Aceste sancţiuni economice severe, care au antrenat represalii din partea Rusiei, ce au afectat în special agricultorii europeni, fac obiectul unor dezbateri între cele 28 de state membre ale UE, care ar trebui să decidă asupra prelungirii lor în curând.

La 24 noiembrie, primindu-l pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (care reprezintă statele membre) a declarat că speră în conturarea unei decizii privind prelungirea sancţiunilor "înainte de următorul summitul" al UE, preconizat pentru 15 decembrie la Bruxelles.

Potrivit lui Jens Stoltenberg, exista în luna noiembrie în estul Ucrainei o "creştere masivă a încălcărilor armistiţiului şi acestea continuă", cu "sute de explozii provocate în fiecare zi" de artileria grea, de "echipamente interzise prin acordurile de la Minsk".

Citeşte şi: Francois Hollande denunţă OBSTRUCŢIONAREA sistematică a Moscovei în problema siriană

În acest context, el şi-a reiterat dorinţa privind o încetare "imediată" a focului.

"Fac apel la toate părţile implicate să-şi dubleze eforturile pentru a pune în aplicare în totalitate acordurile de la Minsk", a cerut din nou secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Miniştrii de externe din cele 28 de state membre ale NATO, reuniţi de marţi la Bruxelles, s-au întâlnit miercuri dimineaţă cu omologul lor ucrainean Pavlo Klimkin. Acesta a "reconfirmat angajamentul Ucrainei de a pune în aplicare acordurile" de la Minsk, în timp ce Moscova şi Kievul îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru încălcarea acordurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.