Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stop PSD în Oaș! 25 de ani ajung! 

Alegem un primar pentru viitor, adică pentru perioada 2016-2020, incompatibilă cu baroni locali, comunități izolate sau spitale care ucid oameni. Această perioadă trebuie să însemne transparență și aducerea orașelor și a comunelor la același nivel cu cele din Europa.

În condițiile globalizării actuale, calitatea administrațiilor publice locale și a serviciilor publice oferite devine un factor tot mai important de competitivitate. PNL aduce în discuție și în competiția din Satu Mare, o alternativă serioasă pe baza calității guvernării locale.
Buna guvernare locală ar trebui să fie în top 3 subiecte de interes, alături de sănătate și de educație, în orice campanie electorală. De ce? Fiindcă de calitatea guvernării locale, mai mult chiar decât a celei centrale, depinde calitatea vieții de zi cu zi a oamenilor - siguranța cetățenilor, mediul în care se pot dezvolta, bucuria de a trăi într-o comunitate. Competitivitatea guvernării locale înseamnă acea abilitate, competență a autorităților de a oferi comunității locale servicii și bunuri de înaltă calitate și cu prețuri avantajoase, rezonabile.
Partea frumoasă este aceea că trăim într-un context în care putem afla în timp real cum rezolvă ceilalți o problemă sau alta. Avem acces la modele de bună guvernare locală din Polonia, Ungaria, Austria, Germania și nu numai. Ne putem inspira din ele. O mână de ajutor găsim în numeroase ghiduri de bune practici și, desigur, în reglementări, rezoluții și directive europene. Altfel spus, trăim într-un context în care nu e suficient ca omul care sfințește locul să fie un bun gospodar. El trebuie să fie, în plus, un om al unei echipe aflat în permanență în contact cu ceea ce fac alți buni gospodari din țară sau din Uniunea Europeană, unde guvernează aproximativ aceleași principii.
Un candidat care respectă acest principiu este Cristian Jurge la Negrești Oaș, care are șanse mai mari să devină un primar în folosul oamenilor, al comunității, și nu un baron local.
Echipa PNL din Negrești Oaș alături de Cristian Jurge pune accent pe:
- Spital, infrastructură, educație și susținerea creării de locuri de muncă în Oaș ca să nu rămânem Țara bunicilor cu tinerii plecați la muncă pe meleaguri străine.
- Personal instruit și evitarea deciziilor ad-hoc bazate pe interese personale;
- Deblocarea rutinei birocratice care în prezent este mult prea mare, iar planificarea strategică prea rară în aparatul administrativ local.
Vom avea de gestionat împreună și o mare provocare:
Sistemul este ineficient când administraţia este slabă, când atitudinea faţă de lege lasă de dorit şi corupţia este un fapt obişnuit.
Azi în Negrești Oaș administrația este slabă. Să vă dau câteva exemple concrete:
1. Stâlpii de electricitate sunt fix pe mijlocul trotuarelor pe drumurilor recent reabilitate în Negrești Oaș. Suntem de râsul Europei.
2. Astăzi, dacă un negreștean dorește să afle care este organigrama primăriei cu distribuția angajaților nu poate pentru că aceste informații nu sunt disponibile pe site-ul primăriei, deși legea transparenței informațiilor publice și ultimele decizii ale Guvernului obligă la această transparentizare. Iată dovada aici: când căutați Hotărârea nr 5/2015 referitoare la organigrama și statul de funcții al primăriei obțineți cu toții acest rezultat: http://www.negresti-oas.ro/wp-content/uploads/hotarari/2015/5a.pdf
ERROR 404 - NOT FOUND
Cristian Jurge a accentuat lipsa de transparenţă a actualei administraţii publice locale din Negreşti Oaş. El a cerut în scris informaţii privind cheltuirea banilor publici pe contracte cu firme care au executat reabilitarea de drumuri, care au contractat lucrări pe anumite obiective finanţate prin PNDL, modul în care s-a făcut concesiunea anumitor clădiri, dar şi referitor la numărul de angajaţi din primărie şi din instituţiile subordonate.
„Am cerut aceste informaţii acum nouă zile, oficial, dar nici în ziua de azi nu am primit nici un răspuns. În mandatul meu, toate cheltuielile vor fi transparente, iar angajările se vor face strict pe criterii profesionale. Negreşti Oaş are nevoie de o nouă conducere, de dreapta” a încheiat candidatul PNL Cristian Jurge.
image (1)
Mai concret, negreștenii revoltați mi-au spus că sunt vreo 17 angajați pe ștatul de plată la muzeul din Negrești Oaș, din care doar vreo 5 merg la serviciu. Restul sunt camarila PSD plătită din bani publici.
3. Fiecare copil se naște în Negrești cu o datorie de peste 16.500 de lei angajată de către administrația PSD. Azi, datoria totală se ridică la circa 190 de miliarde lei. PSD a îndatorat orașul Negrești Oaș atât de mult încât plătește rate și dobânzi la bănci mai mari decât cheltuielile pentru cetățeni.
În prezent, din totalul veniturilor proprii ale primăriei de circa 12,5 milioane lei: 12% sunt alocați cheltuielilor cu ratele și dobânzile la bănci și doar 10% spre cheltuielile de capital, adică spre investiții. Marea majoritate a bugetului local din Negrești Oaș - într-o proporție covârșitoare de 78% - merge spre cheltuielile cu personalul și cheltuielile materiale de funcționare a primăriei. Adică în bună măsură spre clientela de partid a PSD angajată în instituție și spre partenerii comerciali agreați de PSD.
4. Curtea de Conturi ne arată că prejudiciul adus de PSD la bugetul public al negreștenilor depășește 2,4 milioane lei, iar abaterile financiare sunt de peste 4,1 milioane lei în acest mandat, în perioada 2012-2014, conform Rapoartelor privind finanțele publice locale. Așteptăm și raportul pentru anul 2015 care foarte probabil va adăuga noi cifre.
5. Stațiunea Luna Șes este rușinea tuturor administrațiilor din ultimele 3 decenii. Obiectivul fiind transformarea orașului în stațiune turistică, schimbările climatice care au determinat ca doar câteva zile pe an să mai avem zăpadă, este compromisă ideea pârtiei de schi. În momentul de față trebuie gândite acțiuni complementare care să atragă un număr suficient de mare de turiști pentru a justifică economic construcția capacităților de cazare turistică generatoare de locuri de muncă în Negrești Oaș.
6. Reabilitarea termică a blocurilor eligibilă prin POR în domeniul major de intervenție 3, cu valoare maximă de până la 5 milioane de euro pentru 10 blocuri, cu prioritate, evident, a blocurilor de la strada principală, trebuie obligatoriu precedată de adoptarea unei strategii energetice locale care nu există azi în Negrești Oaș și nici nu cred că au contractat pe cineva care să elaboreze una. Sumele de bani disponibile pentru zona de Nord-Vest, raportate la necesități, sunt foarte mici, iar dacă vom întârzia în depunerea cererilor de finanțare s-ar putea repede epuiza. Este foarte important să accesăm fondurile europene care să completeze bugetul local și cel central din PNDL.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.