Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategie pro-Dragnea pusă la cale în PSD. CEx confiscat de noul dosar al liderului de partid

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea parlament PSD

Zid uman pe scările și în fața DNA, mitinguri în stradă de susținere și vot de sprijin în CEX-ul PSD. Conducerea PSD revine la  vechile tradiții pentru a-și susține liderul de partid, confruntat cu un al treilea dosar penal.Toate aceste forme de acțiune ascund însă o îngrijorare din ce în ce mai pregnantă în  actualul partid de guvernământ: teama față o viitoare epocă post-Dragnea și  criza de leadership care s-ar putea instaura după, situație care ar putea arunca partidul în Opoziție.

SURSE - UMBRA lui Victor Ponta lovește în PSD: planul care produce teamă în Kiseleff

Head of Romanian ruling party indicted for fraud following OLAF investigation

Liderii PSD și-au legat soarta politică de cea a  lui Liviu Dragnea. Singurul apărător deschis al colegilor cu probleme în justiție, Dragnea constituie un paradox din punct de vedere sociologic. Fără priză la public și electorat, cu  propria cotă de încredere și imagine cu mult sub  procentele partidului și în continuu trend descendent,  Liviu Dragnea  este susținut cu înverșunare  de colegi nu pentru  capacitățile sale de "locomotivă electorală", cât mai ales pentru disperarea cu care duce lupta, direct sau prin interpuși, pentru modificarea legilor justiției, în special în domeniul  definirii unor infracțiuni precum controversatul abuz în serviciu.

Instrumentarea  unui ale treilea dosar penal pe numele liderului PSD de către procurorii DNA, de această dată la  solicitarea OLAF,  s-a transformat într-un adevărat pașaport în alb în ochii social-democraților cu probleme similare în justiție. La DNA în momentul audierii lui  Dragnea a avut loc un adevărat  pelerinaj al politicienilor PSD  certați cu legea, veniți să-l susțină  in corpore pe liderul aflat la greu, un tablou amintind de vremurile în care partidul  făcea zid în jurul unui Adrian Năstase sau Miron Mitrea.

Liviu Dragnea anunţă APOCALIPSA: 'Scoatem legile, va fi RĂZBOI'

În paralel,  apropiații lui Dragnea, precum Codrin Ștefănescu au cerut  și au primit undă verde pentru organizarea de mitinguri pentru susținerea sa, dar îmbrăcat în culorile guvernării. De altfel, ieri, în cadrul şedinţei de grup a  PSD s-a vorbit de posibilitatea organizării unui miting al social-democraţilor pentru susţinerea lui Liviu Dragnea, dar și ca răspuns la protestele care au avut loc în ultima perioada în faţa Palatului. Victoria.

"Un miting pentru susţinerea mea, nu. Nu o să vreau niciodată un miting pentru susţinerea mea. În schimb, un miting pentru susţinerea programului de guvernare nu o să-l opresc“, a declarat și Liviu Dragnea.

Un calendar de acțiuni va  fi gândit  și aprobat  la ședința de Consiiu Național Executiv al partidului ce va avea loc la finele acestei săptămâni la Băile Herculane, susțin surse din conducerea PSD. Mai mult,   idelii și colaboratorii acestuia vor cere membrilor CEX  un vot de susținere politică pentru Liviu Dragnea.

"Trebuie să dovedim unitatea partidului în fața unor astfel de situații.  un altfel rezultat decât cel de unanimitate este de neacceptat și poate fi interpretat ca  un semn de slăbiciune.Se încearcă fracturarea partidului pentru a  ușura preluarea lui mai târziu, prin impunerea unei conduceri mai flexibile față de Palatul Cotroceni și față de sistem", ne-au declarat sursele citate.

De altfel,  liderii din eșalonul doi de conduceri preconizează un rezultat pozitiv, chiar dacă au fost unele semnale care dovedesc o fisură  la vârful PSD.  Mihai Tudose și Gabriela Firea nu au  participat la  zidul uman de susținere pus în scenă de colegii lor de partid la DNA. Mai mult, consilierul onorific al premierului,  avocatul Gheorghe Piperea, i-a cerut demisia lui Dragnea, în condiţiile în care DNA a început urmărirea penală a acestuia într-un nou dosar.

Chiar dacă, ulterior, Piperea și-a anunțat la rândul său demisia, pare de greu de crezut  pentru conducerea PSD că din funcţia pe care o avea ar fi acţionat fără aprobarea prealabilă a superiorului său ierarhic, Mihai Tudose. Iar de această situație par toți conștienți în partid.   Liderii social-democrați din teritoriu așteaptă, cu sufletul la gură, o clarificare la CEX  din partea premierului.

Citește și: Liviu Dragnea o AMENINŢĂ pe Laura Codruţa Kovesi: 'Va pleca tot cu funcţia'

"Este potențialul beneficiar al situației în care se află Dragnea.  O eventuală disociere  a sa de problemă pe motiv că  el se ocupă de probleme guvernamentale șinu este preocupat de problemele politice de partid nu ne va folosi. Dimpotrivă va da apă la moară  celor care ne-au pus deja  diagnosticul de partid bolnav în interior și va  încuraja unele tendințe  supăratoare apărute în partid", mai susțin sursele citate.

Tendințele invocate se referă la comportamentul unor parlamentari și lideri din teritoriu care deja  au început să facă anticameră la Tudose, pe care îl  percep ca fiind  singurul capabil  să-l debarce pe viitor pe Liviu Dragnea din fruntea PSD.  Se crează astfel, sâmburele unui nucleu care ar putea arunca PSD într-un război fratricid de durată, care ar putea slăbi capacitatea politică a partidului și l-ar putea  face să piardă guvernarea, scenariul pe care de fapt actuala conducere încearcă să-l prevină din răsputeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.