Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU: Care este efectul negativ al smartphone-urilor

smartphone

Ne ajută sau ne încurcă smartphone-urile la locul de muncă? Răspunsul ni-l oferă un experiment psihologic realizat de Universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab. Studiul, dat miercuri publicității, arată că nivelul de productivitate al angajaților la locul de muncă crește în absența interacțiunii cu smartphone-urile.

Conform unui comunicat al Kaspersky Lab, cercetătorii le-au cerut participanților să se supună unui test care să le determine gradul de concentrare în patru circumstanțe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere. Rezultatele sunt interesante, în sensul că cele mai slabe scoruri au fost obținute atunci când telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol în plus între participanți și smartphone-urile lor performanța obținută a crescut. Pe ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere.

Citește și: AMENDĂ uriașă pentru Vodafone: Cum erau taxați clienții

Realizatorii studiului relevă, totodată, că, în ciuda așteptărilor, absența smartphone-ului nu i-a făcut pe participanți să devină agitați, iar nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. Totuși, în general, femeile au fost mai agitate decât bărbații, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absența smartphone-urilor), dar poate fi influențat de gen, notează cercetătorii.

„Studii anterioare au arătat că, pe de o parte, despărțirea de smartphone are efecte negative la nivel emoțional, cum ar fi un nivel crescut de anxietate, dar, pe de altă parte, au demonstrat și că smartphone-ul propriu ar putea acționa ca o sursă de distragere a atenției atunci când este prezent. Cu alte cuvinte, atât prezența, cât și absența unui smartphone, ar putea împiedica o bună concentrare„, spune Jens Binder, de la Universitatea Nottingham Trent.

Potrivit Kaspersky Lab, rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi — denumit „Amnezia digitală la serviciu”.

„În cadrul acestuia, Kaspersky Lab a demonstrat că dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare. Studiul arăta, de exemplu, că luarea de notițe pe un dispozitiv digital, în timpul întâlnirilor, diminuează capacitatea de înțelegere a ceea ce se întâmplă efectiv în cadrul acelei întâlniri. Dacă interzicerea dispozitivelor digitale la locul de muncă nu este o opțiune viabilă, rezultatele — împreună cu cele din ‘Digital Amnesia at Work’ — le pot da companiilor mai multe informații despre cum să își îmbunătățească productivitatea„, se arată în comunicatul Kaspersky Lab.

Experimentul a testat comportamentul a 95 de persoane, cu vârste între 19 și 56 de ani, în cadrul laboratoarelor universităților din Würzburg și Nottingham-Trent. De asemenea, s-a avut în vedere să existe condiții similare pentru experiment și un număr comparabil de femei și bărbați în toate laboratoarele, anunță bugetul.ro.

Kaspersky Lab este o companie globală, fondată în 1997, ce protejează cu ajutorul produselor de securitate cibernetică peste 400 de milioane de utilizatori individuali, precum 270.000 de companii-client.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.