Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu CONTROVERSAT: Firmele românești, mai profitabile decât multinaționalele

pixabay.com
diverse, grafice, economie

Patronatul Investitorilor Autohtoni a lansat zilele trecute „Capitalul Privat Românesc 2016”, o lucrare care își propune să descrie situația companiilor cu capital privat românesc pe baza datelor din 2015, comparativ cu 2014, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Prima ediție a proiectului a prezentat în detaliu, pentru prima dată în România, situația capitalului românesc între 2008 și 2014. Datele arată că structura capital românesc versus capital străin se păstrează în 2015. Continuă tendința relevată în ediția întâi prin care profitabilitatea companiilor cu capital românesc este mai mare decât cea a companiilor cu capital străin, distanța între salariile plătite de companiile românești și cele străine se mărește, iar gradul de îndatorare al companiilor românești se micșorează.

Fostul avocat al lui guru Bivolaru, acuzaţii despre legăturile lui Cioloş cu MISA

”Analiza capitalului privat românesc, a ponderii sale în economie și în sectoare de business este necesară pentru a avea o imagine asupra pârghiilor prin care dezvoltarea economică a României să nu mai fie lăsată la voia întâmplării, ci prin măsuri inteligente recuperarea decalajelor față de Vest să se facă într-un ritm mai rapid”, justifică PIAROM demersul său.

Evoluția afacerilor cu capital românesc

2015 a fost un an la fel de bun pentru companiile cu capital privat românesc, ca și pentru cele cu capital străin. Per total, cifra de afaceri a celor 480.000 de companii locale care au raportat o cifră de afaceri mai mare decât zero a fost în 2015 de 1.178 mld. de lei, cu 8% mai mare decât în 2014.

Companiile cu capital privat românesc și-au majorat cifra de afaceri de la 509 mld. lei în 2014 la 551 mld. lei în 2015, tot cu 8%.

Numărul de companii cu capital privat românesc a crescut cu 11.000 în 2015 față de 2014, până la 434.000, semn că scăderea TVA și creșterea salariilor au avut un impact pozitiv asupra creării de noi întreprinderi.

Primele imagini cu ASASINAREA lui Kim Jong-Nam, fratele dictatorului nord-coreean - VIDEO

Numărul de companii străine s-a redus cu circa 1.000 în aceeași perioadă, până la 37.000. Aceasta înseamnă că investitorii străini care vin își evaluează mai bine oportunitățile de afaceri, iar unii din cei prezenți au ajuns la maturitate.

Profitabilitate istorică în 2015

2015 a fost un an excepțional pentru profitabilitatea companiilor românești. Astfel, cele 434.000 de firme românești au avut profituri nete totale de 40 mld. de lei la afaceri de 551 mld. de lei, adică o rată a profitabilității de 7,2%. De cealaltă parte, companiile cu capital străin au avut profituri nete totale de 27 mld. de lei la o cifră de afaceri de 580 mld. de lei, iar pierderile nete s-au ridicat la 18 mld. de lei. Aceasta înseamnă un rezultat net de 9 mld. de lei, de 3 ori mai mic decât rezultatul net obținut de firmele private românești, cu toate că la cifra de afaceri este paritate. Raportul între rezultatul net și cifra de afaceri a companiilor străine a fost în 2015 de 1,5%.

Profituri- capital autohton și capital străin

Deși capitalul privat românesc și cel străin își împart în mod aproximativ egal cifra de afaceri, rezultatul net este în proporție de 2/3 în favoarea capitalului privat românesc. Ca urmare a îmbunătățirii semnificative a profitabilității companiilor cu capital privat românesc în 2015, rezultatul net pe ansamblul economiei a fost de aproape 3 ori mai bun în 2015 decât în 2014, adică a crescut de la 14 mld. lei la 40 mld. de lei. Aceasta înseamnă o creștere a ratei profitabilității generale de la 1,3% la 3,4%, determinată de profitabilitatea companiilor private românești de 5% și cea a firmelor străine de 1,5%.

Când cifra de afaceri, deci producție totală, crește într-un ritm dublu față de PIB (8%, față de 4%, în 2015), înseamnă că evoluția consumului intermediar este mai rapidă decât cea a producției totale. Astfel, valoarea adăugată brută (VAB) rămasă este mai redusă față de cât ar trebui să fie. Aceasta are o semnificație decisivă pentru că VAB-ul înseamnă profituri și salarii, adică ce rămâne în România.

Angajările, în principal la firmele autohtone

Companiile cu capital privat românesc au făcut în 2015 circa 60.000 de noi angajări, în timp ce companiile cu capital străin și-au diminuat ușor numărul de angajați cu circa 2.000. Numărul de angajați ai companiilor cu capital privat românesc a crescut de la 2,44 milioane în decembrie 2014 la 2,50 milioane în decembrie 2015. Creșterea numărului de angajați a avut loc în contextul în care numărul de companii cu capital privat românesc a crescut cu circa 11.000 în aceeași perioadă. Companiile românești și-au majorat numărul de angajați cu doar 2% în condițiile în care cifra de afaceri a crescut cu 8%, iar rezultatul net (profituri totale – pierderi totale) s-a dublat în aceeași perioadă. Companiile cu capital străin, care au cunoscut o creștere similară a cifrei de afaceri de 8% în 2015, au rămas cu aproximativ același număr de angajați, și anume 1,18 milioane de persoane.

Deși companiile străine dețin jumătate din cifra de afaceri din ecomonie, acestea nu angajează decât o treime din numărul total de salariați. Astfel, distribuția celor 3,96 milioane de salariați angajați în companii cu capital privat românesc, străine și de stat este următoarea:

  • 63% companii private românești

  • 30% companii străine

  • 7% companii de stat

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.