Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Creierul persoanelor nevăzătoare dezvoltă capacitățile altor simțuri

creier

Creierul persoanelor nevăzătoare este capabil să îmbunătățească celelalte simțuri, inclusiv funcțiile sale cognitive în lipsa stimulilor vizuali, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la 'Massachusetts Eye and Ear', un spital conectat cu Universitatea Harvard (SUA), relatează EFE.

Studiul, publicat miercuri în revista PLOS ONE, descrie pentru prima dată schimbările anatomice, structurale și funcționale ale creierului persoanelor care se nasc fără vedere, comparativ cu cele care se nasc cu o vedere normală, potrivit Agerpres.

Citește și: ULTIMA ORĂ - Se poate face transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti

Cercetătorii de la 'Massachusetts Eye and Ear', cu sediul la Boston, au folosit imagini de rezonanță magnetică pentru a studia creierul a 12 persoane cu cecitate timpurile (la naștere sau înainte de 3 ani) pe care le-au comparat cu cele ale unui grup de 16 voluntari de aceeași vârstă cu vedere normală.

Oamenii de știință au detectat la creierele persoanelor nevăzătoare "conexiuni ameliorate", cu trimiteri de informații spre zone pe care nu le-au identificat la voluntarii cu vedere normală.

Aceste conexiuni cerebrale determină o mai mare sensibilitate tactilă, auditivă și olfactivă, precum și o îmbunătățire a memoriei și a limbajului.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru se întâmplă deoarece creierul persoanelor nevăzătoare reușește "să se reconfigureze", în lipsa stimulilor vizuali, pentru a potența celelalte simțuri, un proces derivat din plasticitatea neuronală.

"Chiar și în cazul orbirii profunde, creierul se reconfigurează pentru a utiliza informația aflată la dispoziția sa și să interacționeze astfel cu mediul în mod mai eficient", a explicat Lotfi Merabet, unul dintre cercetători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.