Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Expunerea precoce la poluarea traficului poate afecta sanatatea pulmonara mai tarziu

trafic haos

Copiii expusi frecvent la nivele mai mari de poluare a aerului din cauza autovehiculelor au mai des probleme mai tarziu in zonele marginale ale plamanilor, potrivit unui studiu recent, citat de Reuters.

''Plamanii si caile respiratorii sunt expusi la diferiti poluanti din atmosfera de-a lungul vietii, dar, cum plamanii nu sunt dezvoltati pe deplin la nastere, copiii sunt in mod particular vulnerabili la efectele adverse'', a spus principalul autor al studiului, dr Erica S.

Schultz, de la Institute of Environmental Medicine din cadrul Karolinska Institute din Stockholm. Pentru ca efectele sunt reduse, ar putea avea impact scazut asupra sanatatii oamenilor care traiesc in zonele cu poluare putina, potrivit autorilor studiului. Insa rezultatele studiului sunt relevante in zonele cu nivele mari de poluare si pentru oamenii cu anumite probleme respiratorii. Cercetatorii au studiat aproape 2.400 de copii in perioada 1994-1996 in Suedia, pentru care aveau date in privinta expunerii la poluarea atmosferica ca bebelusi si a functiilor pulmonare ca adolescenti. 

Cercetatorii au studiat indeosebi "rezistenta" in caile respiratorii periferice ale adolescentilor sau cat de greu era sa primeasca aer prin acele zone. Cercetatorii s-au concentrat pe analizarea oxizilor de azot eliminati de sistemul de esapament al masinilor si pe particulele rezultate din eroziunea soselei, citeaza Agerpres.

Au folosit date privind traficul pe drumurile publice, date despre conditiile meteorologice si topografia pentru a exemplifica nivelele de poluare in zonele rezidentiale si ale acelor zone unde sunt scoli, deci unde se afla copii, mai ales in primii 16 ani de viata ai lor. Autorii cercetarii au scris in studiul publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology ca particulele rezultate din eroziunea soselei nu au avut un impact semnificativ in ceea ce priveste rezistenta cailor respiratorii.

''Un numar considerabil de studii arata importanta cailor respiratorii periferice pentru sanatatea pulmonara'', a declarat dr Erica Schultz agentiei Reuters. ''Ingrijorator este insa efectul din primii ani de viata, care pare a fi de lunga durata, chiar daca deocamdata nu cunoastem implicarea clinica completa a acestui efect'', a mai spus dr. Schultz. Majoritatea adolescentilor nu ar simti vreun simptom in urma reducerii functiei lor pulmonare fiindca efectul este redus, mai spune Schultz.

Orasul Stockholm are nivele relativ reduse de poluare ale aerului, a mai spus autoarea studiului, care a adaugat ca in cazul oraselor mai poluate, efectele ar putea fi mai mari si ar putea cauza boli precum astm, atac de cord, accident vascular si moarte prematura. "Din acest studiu, nu putem afirma ca starea copiilor cu astm sau alte probleme respiratorii s-ar inrautati si mai mult din cauza expunerii la poluanti, chiar daca acest lucru a fost subliniat de alte studii", a mai declarat Erica Schultz, care a cerut decidentilor politici sa ia in considerare nivelele de poluare ale aerului cauzate de trafic atunci cand realizeaza planurile pentru construirea locuintelor, a scolilor sau a gradinitelor, conform Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.