Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA pregătesc armament greu pentru Romania

romania sua

Pentagonul vrea sa aduca armament greu in tarile baltice si est-europene, intre care si Romania.

Pentagonul intentioneaza sa stationeze armament greu, intre care tancuri, precum si 5.000 de militari in cateva state est-europene si in tarile baltice, au declarat oficiali americani si din cadrul NATO, in eforturile de disuasiune a unei agresiuni ruse in Europa, relateaza New York Times, citat de Mediafax, scrie Hotnews.

Propunerea, in cazul in care va fi aprobata, va marca o premiera de la sfarsitul Razboiului Rece, fiind prima data cand Statele Unite ar stationa echipament militar greu intr-un nou stat membru NATO din Europa de Est care a facut parte din sfera de influenta a Uniunii Sovietice.

Aceasta ar fi prima serie de masuri importante luate de Statele Unite si NATO pentru consolidarea fortei in regiune si ar trimite un mesaj aliatilor si presedintelui rus, Vladimir Putin, ca Statele Unite vor apara membrii NATO de la frontiera rusa.

Dupa extinderea Aliantei Nord-Atlantice cu tarile baltice, in 2004, Statele Unite au evitat stationarea permanenta de echipament si trupe in est, in incercarea de a ajunge la diverse forme de parteneriat cu Rusia.

Echipamentul va fi stationat la bazele NATO si va suficient cat sa raspunda nevoilor unei brigazi de 3.000 pana la 5.000 de militari. Acesta va fi similar celui pe care Statele Unite l-au avut in Kuwait timp de peste un deceniu, dupa invadarea tarii de catre Irak, in 1990.

Asa cum prevede propunerea, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi stationat in fiecare dintre cele trei tari baltice: Lituania, Letonia si Estonia. Echipament suficient pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - va fi stationat in Polonia, Romania, Bulgaria si posibil Ungaria, au afirmat ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.