Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA. Avocaţii drepturilor civile, îngrijoraţi de verificarea mijloacelor de comunicare

Avocaţi pentru libertăţi civile au făcut presiuni luni asupra Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite pentru a obţine mai multe informaţii despre modul în care autorităţile americane verifică telefoanele mobile, laptopurile şi alte dispozitive electronice ale pasagerilor la frontierele SUA, relatează Washington Post în ediţia sa electronică, potrivit agerpres.

Într-un proces deschis la o instanţă din Washington, avocaţi ai Knight First Amendment Institute din cadrul Columbia University spun că sunt îngrijoraţi în special de politicile Departamentului de Securitate Internă privind verificarea dispozitivelor aparţinând avocaţilor, activiştilor pentru drepturile omului şi jurnaliştilor.

Liderul Hamas acuză Israelul după asasinarea unuia dintre comandanţii săi în Fâşia Gaza

"Verificarea la întâmplare a dispozitivelor electronice ale americanilor la graniţă ridică probleme grave de constituţionalitate", conform acuzaţiei depuse în cadrul procesului deschis la o curte districtuală.

"Astăzi, oamenii îşi păstrează cele mai intime informaţii pe dispozitivele lor electronice, însemnând gânduri, explorări, activităţi şi asocieri. Supunerea unor astfel de informaţii analizei fără oprelişti a guvernului încalcă intimitatea individuală şi ameninţă libertatea de investigare şi expresie", se arată în dosar.

Acest proces bazat pe Legea privind libertatea de informaţie vine în contextul în care noul ordin al administraţiei Trump privind călătoriile, care blochează emiterea de noi vize pentru cetăţenii din şase ţări majoritar musulmane, este în prezent analizat în justiţie. Preşedintele Donald Trump a declarat că noul ordin executiv, suspendat după decizii din partea a doi judecători federali, este necesar pentru securitatea naţională în contextul în care administraţia reevaluează procedurile de control pentru străini.

Citeste si: Dragnea, în fața JUDECĂTORILOR: Un nou termen în dosarul său de instigare la abuz în serviciu

Conform unor reguli introduse în timpul administraţiei Obama, poliţiştii de frontieră pot verifica telefoanele, tabletele şi laptopurile pasagerilor fără "o suspiciune anume".

"Permisiunea generală de a desfăşura verificări la frontieră fără suspiciune sau mandat este clară şi de lungă durată, iar instanţele nu au tratat controalele asupra dispozitivelor electronice diferit de controalele asupra altor obiecte", conform unei analize asupra regulilor Departamentului de Securitate Internă realizată de Biroul pentru Libertăţi Civile în 2013.

Instanţele au emis opinii contradictorii privind regulile de desfăşurare a unor astfel de verificări, potrivit lui Orin Kerr, profesor de drept la George Washington University şi director al Cybersecurity Law Initiative. În unele cazuri, guvernul are nevoie de 'o suspiciune rezonabilă', însă în altele nu are nevoie de o astfel de motivaţie pentru a suspecta că un pasager ar fi comis o ilegalitate.

Liderii protestelor din Hong Kong, INCULPAŢI în China

Procesul intentat luni caută să obţină informaţii despre politicile privind verificarea dispozitivelor electronice şi plângerile depuse de persoane şi organizaţii în legătură cu verificarea, reţinerea sau distribuirea de către Departamentul de Securitate Internă a unor informaţii de pe dispozitivele pasagerilor.

Reprezentanţii Departamentului de Securitate Internă au spus că nu comentează litigiile în desfăşurare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.