Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA cer armatei irakiene să îşi limiteze acţiunile în apropiere de Kirkuk

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Diplomaţia americană s-a declarat vineri "îngrijorată" de violenţele din nordul Irakului şi a cerut armatei irakiene să îşi limiteze mişcările în apropiere de Kirkuk, o zonă revendicată de Bagdad, dar şi de kurzi, relatează AFP.

"În scopul de a evita orice neînţelegere şi noi confruntări, cerem guvernului central să calmeze situaţia, limitând mişcările forţelor armate federale în zonele disputate" şi să întreprindă numai acţiuni "care au fost coordonate cu guvernul regional al Kurdistanului", a afirmat purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-un comunicat.

"Suntem liniştiţi de instrucţiunile premierului (Haider al-Abadi) date forţelor federale să îi protejeze pe cetăţenii kurzi irakieni şi să nu provoace conflict", a adăugat ea, scrie agerpres.ro.

Forţele irakiene au cucerit vineri, după lupte intense, ultimele zone pe care combatanţii kurzi le deţineau în provincia Kirkuk.

Comandamentul comun al operaţiunilor, care grupează toate forţele irakiene, a anunţat "preluarea controlului asupra Altun Kupri", un ansamblu de 36 de localităţi întinse pe o suprafaţă de 530 de kilometri pătraţi şi locuite de o populaţie mixtă de 56.000 de kurzi şi turkmeni.

Această zonă agricolă este strategică, deoarece se află situată la egală distanţă de oraşele Kirkuk şi Erbil, la limita dintre cele două provincii. Prima este plasată potrivit Constituţiei irakiene sub autoritatea Bagdadului, iar cea de-a doua este sediul autorităţilor Kurdistanului irakian care din 1991 beneficiază de autonomie.

"Reafirmarea autorităţii federale asupra zonelor disputate nu schimbă în niciun fel statutul lor", a ţinut să precizeze purtătoarea de cuvânt. "Ele rămân disputate până când statutul lor va fi rezolvat în acord cu Constituţia irakiană", a adăugat Heather Nauert, citată de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.