Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Decăderea Partidului Democrat

twitter.com
republicani democrati usa

Republicanii controlează majoritatea legislaturilor locale, Camera Reprezentanților, Senatul și Președinția. Mai poate Partidul Democrat să renască în era Trump?

Acum nu mai puțin e un an, norma printre comentatorii politici era să proclame că Partidul Republican este depășit din punct de vedere demografic deoarece nu este capabil să curteze numărul din ce în ce mai mare de membrii cu drept de vot ai minorităților (în special negri și latino). Aceasta era, mai mult sau mai puțin, inclusiv opinia unui document oficial de auto-analiză a republicanilor.

Încă de atunci am scris că ecuația este mai complexă, republicanii având controlul asupra unui număr semnificativ de legislaturi locale și alegând un mare număr de guvernatori.

Citiți și:

Între timp, valul de populism care l-a propulsat pe Trump a asigurat și dominația republicană asupra ambelor Camere ale Congresului  american. Partidul Democrat se găsește acum în momente de grea încercare. Barack Obama s-a bazat pe o coaliție de negri, latino-americani, albi prosperi și cosmopoliți și, în sfârșit, un anume număr de albi săraci proletari din electoratul vechi al Partidului Democrat. Aritmetic, coaliția era solidă. Trump a înstrăinat mulți albi săraci, negii și hispanicii au fost mai puțin entuziaști ca altădată, dar Hillary tot a câștigat votul popular.

Din nefericire pentru democrați, majoritatea posturilor de putere se decid la nivel de stat. Guvernatorii se aleg la nivel de stat. Parlamentele statale se aleg la nivel de stat, senatorii se aleg la nivel de stat, electorii prezidențiali se aleg la nivel de stat.

Ori, distribuția electoratului democrat este sub-optimală. Povestea e complicată, dar, pentru publicul românesc este poate suficient că hispanicii sunt în bună măsură imigranți și urmași de imigranți. Imigranții, ca regulă generală, se așează în zone prospere și tolerante. Zonele rurale, zonele cu industrie în decădere, unde până și localnicii au probleme să asigure un minim de prosperitate nu sunt atractive pentru aceștia.

Acolo unde se așează, societatea devine ai deschisă și mai tolerantă. Chiar și guvernatorii republicani vor tinde să fie mai centriști. Statele care nu au acces la aceeași prosperitate vor fi primi mai puții imigranți și vor fi, astfel, mai puțin supuse unei presiuni de liberalizare.

Conform site-ului american Fivethirtyeight, democrații au abandonat lupta în multe din acele state. Pe de o parte, pentru ca devine din ce în ce mai greu să ții  împreună potențialele electorate. Cum să faci un program care să mulțumească și pe bunicuța imigrantă și pe fermierul sărac? Pe de altă parte, spun unii democrați, partidul devine extrem de centralizat și extrem de focalizat pe  agenda președintelui atunci când controlează Casa Albă. Cine nu este util acestei agende, inclusiv din partid, rămâne marginal.

Una peste alta, nu este sfârșitul lumii pentru democrați. Trendurile demografice continuă să îi favorizeze pe termen mediu și lung. Iar când populismul va dezamăgi, fermierul sărac poate se va întoarce. Dar, până atunci, partidul are nevoie să construiască o față mai diversă, mai asemănătoare cu a Americii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.